AM: a Hegykői petrezselyemgyökér is uniós oltalmat kapott
A Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette – közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
Az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén – írták.
A közlemény szerint a Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez. A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.
A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. Egy 2020 januárjában közzétett statisztikai elemzés szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek eladási ára magasabb az ezzel nem rendelkező készítményekénél – áll a közleményben.
A Földrajzi árujelzők program keretében további 15 új földrajzi árujelző uniós oltalmi eljárása van folyamatban. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: Nagyra becsüljük és kiemelten támogatjuk a méhészek munkáját
A méhészek tevékenysége teszi élhetővé és fenntarthatóvá a környezetünket. Mézet…
Tovább olvasom >AM: megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások
A kormány stratégiai ágazatként tekint az élelmiszeriparra, ezért az ágazat a…
Tovább olvasom >AM: Magyarország továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val
Magyarország továbbra is szoros együttműködésre törekszik a FAO-val – közölte…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >