Alternatívákat keresnek a sajtmárkák a dömpingár ellen
A sajt – főleg, ha trappista – mágnestermék a hazai kiskereskedelemben, épp ezért az üzletláncok kiemelt figyelmet fordítottak az elmúlt időszakban a lehető legalacsonyabb ár elérésére. Ennek jelentős volumenbővülés, de forgalomcsökkenés lett az eredménye. A hazai forgalmazók a csomagolás, a kiszerelés újragondolásával próbálnak reagálni erre a trendre, de a hozzáadott értékekről sem mondanak le.Az általános élelmiszertrendekkel ellentétesen alakult a sajt tavalyi kiskereskedelmi forgalma, hiszen mennyiségben jelentősen nőtt, míg értékben csökkent.
– A válságra minden szereplő a maga módján reagált. A kereskedelmi csatornák,
tapasztalván a gazdasági válság hatásait, minden eszközt bevetettek, hogy megtartsák fogyasztóikat. Sok esetben ez azt jelentette, hogy promóciós dömpinggel
próbálták rávenni a fogyasztókat, hogy náluk költsék el megcsappant pénzforrásaikat
– világít rá Paragi Emese, a SOLEMIZO Zrt. márkamenedzsere. Ugyanakkor szerte Európában megfigyelhető a minőségi sajtfogyasztás emelkedése, jelzi Strasser-Kátai Bernadett, a MONA Hungary ügyvezető igazgatója.
A hazai mennyiségi növekedésbe belejátszik az átlagárcsökkenés mellett az otthoni
fogyasztás előtérbe kerülése is. – A környező országokban időszakosan olyan típusok generálnak időről időre nagy volument, amelyek igazából nem is nevezhetők sajtnak – mint például a növényi alapú sajtok. Elsősorban az árelőnyükkel és a fogyasztók tájékozatlanságával tudnak labdába rúgni a piacon. Fő eladási csatornájuk a gasztronómia, ahol már elkészítve kerül a fogyasztók elé.
Bár részarányuk itthon egyelőre nem jelentős, elképzelhető, hogy nagyobb szerepre tesznek szert a közeljövőben, amennyiben erősödik az árvezérelt fogyasztói magatartás – jegyzi meg Strasser-Kátai Bernadett.
Új célcsoportra fókuszál a Camping
A tendenciák legfőbb nyertese a trappistaszegmens, ahol a kissé egysíkú magyar
fogyasztási szokások miatt a legnagyobb mennyiségben értékesíthetők az olcsó
importtermékek, márkátlanul, vagy az adott kereskedelmi lánc színeiben.
– Ugyanakkor az ömlesztett sajtok piacán is tapasztalható a forgalom eltolódása
a kereskedelmi márka felé. Ennek ellenére mi 2 százalékkal tudtuk növelni a Camping márkázott sajtok mennyiségi eladását 2009-ben – mondja Buday
Zsolt, az ERU Hungária Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. Buday Zsolt szerint ebben a gazdasági helyzetben is energiát, pénzt kell szánni az innovációra:
– Valószínű, hogy a fogyasztók jobban meggondolják, mire mennyit költenek.
Ha meg tudjuk különböztetni magunkat valamivel, akkor több az esély arra, hogy
a mi termékünket választják. A tavalyi évben is az volt a tapasztalatunk, hogy a
nagyon olcsó és a drágább, minőségi termékeket továbbra is jobban keresik, mint
a középkategóriát. Az ERU idén elsősoban a Camping márkanév imidzsépítésére helyezi a hangsúlyt. Egy számukra új célcsoportra fókuszálnak, ahol a termék más jellegű felhasználhatóságára hívják fel a figyelmet. Ezt kommunikálják az új campingsajt.hu oldalon. – A bolti jelenlét maximalizálására még többet költöttünk.
Bővítettük a képviselői csapatunkat és a termékek „ruhájának” megújítását ebben az évben befejezzük – tekinti át tennivalóikat a kereskedelmi és marketingigazgató. – Minden általunk gyártott termékcsoportban új ízeket vezetünk be. Bővítjük a nem általunk gyártott termékek választékát.
A SOLE-MIZO új termékekkel reagál a piaci kihívásokra
A SOLE-MIZO márkái imidzsének erősítése szempontjából továbbra is a hozzáadott
értékű sajtokra koncentrál, ez jelenti a fő irányvonalat.
– A Sole márka főként a sajtokról és azon belül is a szeletelt sajtokról ismert (a gyümölcsjoghurtok mellett), de emellett olyan különlegességekkel is megjelentünk
a piacon, mint például a darabolt, 140 grammos Sole Gustoso Márványsajt, vagy a Sole Gustoso Kashkaval sajt – mondja Paragi Emese. – A kitörést mindenképpen a folyamatos innováció jelenti, amely iránt a SOLE-MIZO Zrt. elkötelezett.
A SOLE-MIZO éppen ezért az idei évben sem fukarkodik majd új termékek bevezetésével. A Mizo Boci márka alatt többek közt mini trappista sajttal kedveskedik
a gyerekeknek és szüleiknek, valamint megújulnak a Boci sajtok tömlős, tubusos csomagolásai is. A Sole márka alatt pedig a Sole Gustoso Kashkaval sajt 350 grammos változata jelenik meg hamarosan, amely az exportpiacokon is
keresett termék. – A szűkösebb idők szűkösebb kereteket tesznek lehetővé, ugyanakkor meg lehet találni azokat az alternatív eszközöket, amelyekkel eredményesen tudunk fogyasztóink felé kommunikálni – mondja a márkamenedzser. – A SOLE-MIZO, mint a Bonafarm Zrt. tagja, a vállalatcsoportban
lévő cégekkel együtt azon dolgozik,hogy a lehetséges szinergiákat kihasználja.
Sajthungarikum a MONA palettáján A MONA Hungary különleges réspiacokat
kíván lefedni sajttermékeivel Montice márkanév alatt. Kommunikációjukban folyamatosan szerepet kap a minőségi sajtkultúra támogatása, de jelenleg az igazán
mélyreható változások költségvonzata rendkívül magas. A kizárólag minőségi
sajttermékek forgalmazásával a cél a fogyasztói lojalitás erősítése a Montice esernyőmárka iránt, amely egy hosszú távú építkezés, illetve értékesítéspolitikai stratégia része.
Termékpalettájuk különlegessége a pálpusztai, amelyet hungarikumként vettek
fel még korábban a forgalmazott sajtok közé, hogy színesítsék az anyacég széles sajtpalettáját. Értékesítése egyelőre nem egyszerű, mondja Strasser-Kátai Bernadett:
– A fiatalabb korosztályoknak a név nem mond sokat, és fogyasztási kultúrájukba is
nehezen illeszkedik. Inkább csak az idősebb korosztályra építhetünk. Annak viszont
vásárlóereje gyengébb.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A magyar családi vállalkozások együttműködésbe fektetnek, nem a generációváltásba
A ma Magyarországon működő 515 ezer társas vállalkozás több, mint…
Tovább olvasom >Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >