Alternatívákat keresnek a sajtmárkák a dömpingár ellen
A sajt – főleg, ha trappista – mágnestermék a hazai kiskereskedelemben, épp ezért az üzletláncok kiemelt figyelmet fordítottak az elmúlt időszakban a lehető legalacsonyabb ár elérésére. Ennek jelentős volumenbővülés, de forgalomcsökkenés lett az eredménye. A hazai forgalmazók a csomagolás, a kiszerelés újragondolásával próbálnak reagálni erre a trendre, de a hozzáadott értékekről sem mondanak le.Az általános élelmiszertrendekkel ellentétesen alakult a sajt tavalyi kiskereskedelmi forgalma, hiszen mennyiségben jelentősen nőtt, míg értékben csökkent.
– A válságra minden szereplő a maga módján reagált. A kereskedelmi csatornák,
tapasztalván a gazdasági válság hatásait, minden eszközt bevetettek, hogy megtartsák fogyasztóikat. Sok esetben ez azt jelentette, hogy promóciós dömpinggel
próbálták rávenni a fogyasztókat, hogy náluk költsék el megcsappant pénzforrásaikat
– világít rá Paragi Emese, a SOLEMIZO Zrt. márkamenedzsere. Ugyanakkor szerte Európában megfigyelhető a minőségi sajtfogyasztás emelkedése, jelzi Strasser-Kátai Bernadett, a MONA Hungary ügyvezető igazgatója.
A hazai mennyiségi növekedésbe belejátszik az átlagárcsökkenés mellett az otthoni
fogyasztás előtérbe kerülése is. – A környező országokban időszakosan olyan típusok generálnak időről időre nagy volument, amelyek igazából nem is nevezhetők sajtnak – mint például a növényi alapú sajtok. Elsősorban az árelőnyükkel és a fogyasztók tájékozatlanságával tudnak labdába rúgni a piacon. Fő eladási csatornájuk a gasztronómia, ahol már elkészítve kerül a fogyasztók elé.
Bár részarányuk itthon egyelőre nem jelentős, elképzelhető, hogy nagyobb szerepre tesznek szert a közeljövőben, amennyiben erősödik az árvezérelt fogyasztói magatartás – jegyzi meg Strasser-Kátai Bernadett.
Új célcsoportra fókuszál a Camping
A tendenciák legfőbb nyertese a trappistaszegmens, ahol a kissé egysíkú magyar
fogyasztási szokások miatt a legnagyobb mennyiségben értékesíthetők az olcsó
importtermékek, márkátlanul, vagy az adott kereskedelmi lánc színeiben.
– Ugyanakkor az ömlesztett sajtok piacán is tapasztalható a forgalom eltolódása
a kereskedelmi márka felé. Ennek ellenére mi 2 százalékkal tudtuk növelni a Camping márkázott sajtok mennyiségi eladását 2009-ben – mondja Buday
Zsolt, az ERU Hungária Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. Buday Zsolt szerint ebben a gazdasági helyzetben is energiát, pénzt kell szánni az innovációra:
– Valószínű, hogy a fogyasztók jobban meggondolják, mire mennyit költenek.
Ha meg tudjuk különböztetni magunkat valamivel, akkor több az esély arra, hogy
a mi termékünket választják. A tavalyi évben is az volt a tapasztalatunk, hogy a
nagyon olcsó és a drágább, minőségi termékeket továbbra is jobban keresik, mint
a középkategóriát. Az ERU idén elsősoban a Camping márkanév imidzsépítésére helyezi a hangsúlyt. Egy számukra új célcsoportra fókuszálnak, ahol a termék más jellegű felhasználhatóságára hívják fel a figyelmet. Ezt kommunikálják az új campingsajt.hu oldalon. – A bolti jelenlét maximalizálására még többet költöttünk.
Bővítettük a képviselői csapatunkat és a termékek „ruhájának” megújítását ebben az évben befejezzük – tekinti át tennivalóikat a kereskedelmi és marketingigazgató. – Minden általunk gyártott termékcsoportban új ízeket vezetünk be. Bővítjük a nem általunk gyártott termékek választékát.
A SOLE-MIZO új termékekkel reagál a piaci kihívásokra
A SOLE-MIZO márkái imidzsének erősítése szempontjából továbbra is a hozzáadott
értékű sajtokra koncentrál, ez jelenti a fő irányvonalat.
– A Sole márka főként a sajtokról és azon belül is a szeletelt sajtokról ismert (a gyümölcsjoghurtok mellett), de emellett olyan különlegességekkel is megjelentünk
a piacon, mint például a darabolt, 140 grammos Sole Gustoso Márványsajt, vagy a Sole Gustoso Kashkaval sajt – mondja Paragi Emese. – A kitörést mindenképpen a folyamatos innováció jelenti, amely iránt a SOLE-MIZO Zrt. elkötelezett.
A SOLE-MIZO éppen ezért az idei évben sem fukarkodik majd új termékek bevezetésével. A Mizo Boci márka alatt többek közt mini trappista sajttal kedveskedik
a gyerekeknek és szüleiknek, valamint megújulnak a Boci sajtok tömlős, tubusos csomagolásai is. A Sole márka alatt pedig a Sole Gustoso Kashkaval sajt 350 grammos változata jelenik meg hamarosan, amely az exportpiacokon is
keresett termék. – A szűkösebb idők szűkösebb kereteket tesznek lehetővé, ugyanakkor meg lehet találni azokat az alternatív eszközöket, amelyekkel eredményesen tudunk fogyasztóink felé kommunikálni – mondja a márkamenedzser. – A SOLE-MIZO, mint a Bonafarm Zrt. tagja, a vállalatcsoportban
lévő cégekkel együtt azon dolgozik,hogy a lehetséges szinergiákat kihasználja.
Sajthungarikum a MONA palettáján A MONA Hungary különleges réspiacokat
kíván lefedni sajttermékeivel Montice márkanév alatt. Kommunikációjukban folyamatosan szerepet kap a minőségi sajtkultúra támogatása, de jelenleg az igazán
mélyreható változások költségvonzata rendkívül magas. A kizárólag minőségi
sajttermékek forgalmazásával a cél a fogyasztói lojalitás erősítése a Montice esernyőmárka iránt, amely egy hosszú távú építkezés, illetve értékesítéspolitikai stratégia része.
Termékpalettájuk különlegessége a pálpusztai, amelyet hungarikumként vettek
fel még korábban a forgalmazott sajtok közé, hogy színesítsék az anyacég széles sajtpalettáját. Értékesítése egyelőre nem egyszerű, mondja Strasser-Kátai Bernadett:
– A fiatalabb korosztályoknak a név nem mond sokat, és fogyasztási kultúrájukba is
nehezen illeszkedik. Inkább csak az idősebb korosztályra építhetünk. Annak viszont
vásárlóereje gyengébb.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az eurózóna gazdaságának növekedése héthavi csúcsra gyorsult márciusban
Hét hónapja a leggyorsabb ütemű volt az euróövezet gazdasági növekedése…
Tovább olvasom >Drágulás és árcsökkenés egyszerre – az árrésstop hatása már az első héten érezhető
Jelentős átrendeződés indult el az élelmiszerárakban a március 17-én bevezetett…
Tovább olvasom >Komoly reklámellenőrzések jönnek
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) és a szakmai…
Tovább olvasom >