Almadrágító fagyok
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2007. októberben 34,4 százalékkal haladta meg a 2006. októberit. A KSH adataiból kiderül, hogy ezen belül a növényi termékek árszínvonala 63,1 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 6,7 százalékkal növekedett. Az agrártermékek 2007. első tízhavi, az előző év azonos időszakához viszonyított 20 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 38,1 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 2 százalékos emelkedéséből adódott.
A növényi termékeken belül meghatározó súllyal bíró gabonafélék termelői átlagára csaknem a duplájára, 99,7 százalékkal emelkedett. Az ipari növények ára átlagosan 22,5 százalékkal nőtt, ebben meghatározó szerepet játszott az olajnövények 50,4 százalékos áremelkedése. A burgonya termelői árának növekedési üteme 19,4 százalékos volt, enyhén mérséklődött a korábbi hónapokhoz képest. A zöldségfélék árnövekedési ütemében viszont további gyorsulás figyelhető meg. A gyümölcsök (szőlővel együtt) 59,8 százalékos árnövekedésére októberben az alma (112 százalék) és a szőlő (37,6 százalék) árának emelkedése gyakorolt döntő befolyást. (A gyümölcsök kimagasló drágulásában a tavaszi fagyoknak jutott nagy szerep.)
A vágóállatok termelői árainak 1,6 százalékos csökkenésén belül a vágósertés termelői ára 15 százalékkal, a vágómarháé 16,3 százalékkal csökkent, a vágóbaromfié 25,6 százalékkal nőtt tizenkét hónap alatt. Az állati termékek 22,3 százalékos áremelkedésén belül a tej termelői ára 22,1 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 25,8 százalékkal emelkedett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >77 ezer forint: ennyit terveznek idén költeni a magyarok karácsonyi ajándékra
Szeretteinkkel szívesebben találkozunk személyesen karácsonykor, az ajándékokat viszont egyre gyakrabban…
Tovább olvasom >A diabétesz előszobája: az elhízás megháromszorozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
Miközben a cukorbetegséghez és annak szövődményeihez köthető halálozás folyamatosan nő…
Tovább olvasom >