Állított a váltón az árrésstop a párizsiknál és felvágottaknál

Szerző: Szalai László Dátum: 2025. 12. 04. 11:00
🎧 Hallgasd a cikket:

Míg a párizsi esetében az árrésstop a gyártói márkáknak kedvezett, a felvágottnál, amelyre nem vonatkozott, a saját márkák erősödtek. Az alacsony árkategóriában a fogyasztói árérzékenység határozza meg az eladások trendjeit. Ugyanakkor a csomagolási és termékösszetételi újítások pozitív fogadtatásai azt jelzik, hogy az igény nem tűnt el a minőség és megbízhatóság iránt.

A cikk a Trade magazin 2025/12-2026.01. lapszámában olvasható.

A különféle állatbetegségektől a csomagolási szabályozások változásán át (EPR, DRS) az árrésstopig sokféle hatás érte a párizsik és a felvágottak termékkategóriáit az elmúlt időszakban.

A KOMETA tapasztalatai szerint az eladások a párizsi esetében a kezdeti felfutás után visszatértek a megszokott szintre enyhe volumentöbblet mellett, főként a márkázott termékeknél. A párizsira vonatkozó árrésstop miatt a felvágottak iránti kereslet némileg visszaesett, miközben mindkét kategóriában a saját márkás termékek pozíciói gyengültek.

Hollósy Tibor
agrárfejlesztési igazgató-ügyvezető
helyettes
KOMETA 99

– Az árrésstop elsősorban a modern csatornáknak és a márkázott termékek értékesítésének kedvezett – foglalja össze a hatásokat Hollósy Tibor, a KOMETA 99 Zrt. agrárfejlesztési igazgató-ügyvezető helyettese. – Az intézkedés révén a párizsik esetében a legtöbb promóció leállt, hiszen tartósan alacsony árak alakultak ki. A felvágottak esetében ezzel szemben sokkal több promócióra van szükség a pozíciók megtartásához, de így is érzékelhető a fogyasztás szerkezeti változása.

 

 

Az árrésstop elsősorban a modern csatornáknak és a márkázott termékek értékesítésének kedvezett

Árverseny és költségnyomás

Más üzletpolitikával és termékszerkezettel versenyez a piacon a Pápai Hús, ezért tapasztalatai is eltérnek versenytársától. A cég eladásaiban a párizsi szegmens forgalma enyhén visszaesett, míg a felvágott kategóriában körülbelül 10%-os növekedést tapasztaltak az előző év azonos időszakához képest.

Takácsné Rácz Zsuzsa
kereskedelmi igazgató
Pápai Hús

– A növekedésben kiemelt szerepet játszottak a saját márkás termékek, amelyek értékesítése dinamikusabban bővült, mint a Pápai brand alá tartozó termékeké – mondja Takácsné Rácz Zsuzsa, a Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója. – Összességében a piacot továbbra is erős árverseny és költségnyomás jellemzi, ugyanakkor a fogyasztók minőségi elvárásai sem csökkentek.

Úgy látja, hogy a diszkontláncok szerepe továbbra is meghatározó, és folyamatosan erősödik. Ezzel párhuzamosan a saját márkás termékek iránti kereslet is növekszik, ami jelentős hatással van a piaci versenyre. A fogyasztói igények egyre inkább az előre csomagolt termékek felé tolódnak, ugyanakkor a rúddarabos termékek még mindig meghatározó részét képezik a forgalomnak.

A baromfinál nőttek az alapanyagárak

A baromfi szegmensben az alapanyagárak az idei évben növekedtek, részben az európai madárinfluenza hatása miatt is.

Lippai Attila
kereskedelmi igazgató
Master Good

– Az EPR termékdíj bevezetése természetesen profitcsökkentő hatással jelentkezett vállalatunk éves eredményében, mivel ennek mértékével nem terheltük az érintett termékeink árát – tekint vissza még korábbra Lippai Attila, a Master Good cégcsoport kereskedelmi igazgatója. – A március 17-én életbe lépett árrésstoprendelet hatásaira nem lehetett felkészülni. Igyekeztünk gyorsan reagálni üzemi oldalon, ami párhetes volumenfelfutást eredményezett, majd nagyjából visszaálltunk a rendelet bevezetése előtti mennyiségekre. Az árrésstopban érintett termékek akciós aktivitása a kereskedelmi partnereink döntése alapján jelentősen csökkent, így megoldásokat kellett keresnünk a kieső akciók helyettesítésére, pótlására.

Kiszerelések tekintetében a cég az utóbbi években folyamatos mennyiségi növekedést tapasztal a nagy kiszerelésű, például 1 kg-os alacsony árkategóriájú termékek iránt.

 

Meg kell mutatniuk a gyártói márkáknak

Bukovenszki Beáta
belkereskedelmi
osztályvezető
Gallicoop

A prémium, különlegesebb termékek iránt is van igény, de most inkább a jó ár-érték arányú termékek a legkeresettebbek, szögezi le Bukovenszki Beáta, a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője, aki hozzáteszi:

– A fogyasztók szokásai is változtak. A szeletelt termékek aránya nő, főleg a városokban. Egyre többen keresik a kisebb kiszereléseket, mert így jobban be tudják osztani a vásárlást. A promóciók jellege is változott: kevesebb, de célzottabb akció van. A csomagolásban most a környezetbarát megoldások kerülnek előtérbe – egyszerűbb design, kevesebb felhasznált anyag.

A Gallicoop által beszállított késztermékek csomagolásához használt műanyag mennyisége 13-14%-kal csökkent. A saját márkás termékek térnyerése miatt a gyártói márkáknak jobban meg kell mutatniuk, miben különböznek – például a hazai alapanyaggal, minőséggel, emeli ki Bukovenszki Beáta.

Kevesebb só, több nosztalgia

A fogyasztók egyre inkább keresik a magasabb hústartalmú, adalék-, valamint glutén- és laktózmentes termékeket, amelyeket a KOMETA termékcsaládok évek óta igyekeznek kiszolgálni.

– Mostanra termékeink (versenytársaink termékeinek átlagához képest) 30%-kal kevesebb sót tartalmaznak – újságolja el ennek újabb mérföldkövét Hollósy Tibor. – Emellett szem előtt tartjuk azt is, hogy a prémium, magasabb minőségi színvonalat képviselő termékek iránti igény úgyszintén növekedett, összhangban a gyermekkort visszaidéző „retro” ízvilág piacra vezetésével. Fejlesztéseink belső kezdeményezésen, a fogyasztói szokások folyamatos monitorozásán és partnereink igényein alapulnak.

Szójamentesen új csatornában

A fogyasztói trendekben egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségtudatosság és az allergénmentesség. Ezt felismerve a Pápai Hús szójamentessé tette a párizsi és a májusi csemege termékeit. Ennek köszönhetően olyan új értékesítési csatornákban is megjelentek, ahol alapfeltétel az allergénmentesség.

– Termékfejlesztéseink során továbbra is arra törekszünk, hogy a hagyományos ízek megtartása mellett megfeleljünk a modern fogyasztói elvárásoknak – hangsúlyozza Takácsné Rácz Zsuzsa.

Marketingmixükben a folyamatos bolti akciók mellett a fiatalabb korosztály megszólítása érdekében egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az online marketingre, közösségi médiafelületeiken és digitális kampányaikon keresztül aktívan kommunikálnak a fogyasztókkal, tette hozzá a Pápai Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

A fogyasztói igények egyre inkább az előrecsomagolt termékek felé tolódnak, ugyanakkor a rúddarabos termékek még mindig meghatározó részét képezik a forgalomnak

Újrafeltalálás helyett következetes kommunikáció

A MasterGood párizsi- és felvágottszortimentjében idén nincs változás, viszont október végén új aszpikos csirkecombbal bővítik Royal termékcsaládjukat.

– Mivel innováció nélkül nincs fejlődés, így a jövőre nézve is vannak újító ötleteink a kategóriában, amelyek véglegesítése után, 2026-ban tudunk majd új izgalmas termékajánlatokkal jelentkezni a piacon – tekint előre Lippai Attila.

Mivel a párizsi tradicionális, széles körben ismert termék, „újrafeltalálása” helyett inkább igyekeznek továbbra is közel tartani a fogyasztókhoz – minőségben, ízben és kommunikációban egyaránt. Céljuk, hogy a vásárlók megbízható, megszokott, ugyanakkor folyamatosan megújuló termékekként tekintsenek a Master Good párizsikra.

– Kommunikációs eszközeink között a klasszikus, széles elérésű csatornák mellett egyre inkább a digitális megoldásokat helyezzük előtérbe – emeli ki a kereskedelmi igazgató. – A közösségi médiában könnyedebb, hétköznapi hangvételben vagyunk jelen receptekkel, tálalási ötletekkel, humoros, életközeli vagy akár játékos tartalmakkal. Emellett idén nagy hangsúlyt fektettünk párizsitermékeink csomagolásának megújítása is.

Sokszínű és egészséges – ezt tudja a pulyka

Az utóbbi időben a Gallicoop is igazított kínálatán: a Gallio családba bekerült a Natura sonka, és az ízletes combsonka. Panírozott termékcsaládja szintén folyamatosan bővül a piaci igényeknek megfelelően.

– A Gallicoop mindig is arra épített, hogy megbízható, hazai alapanyagból dolgozó márka, amihez hozzátettük még a tényt, hogy a pulyka mennyire sokszínű és egészséges – ecseteli Bukovenszki Beáta. – A pulyka tudja szlogen alapja az, hogy a pulykahús lehet fehér és vörös is, így szinte minden étel elkészíthető belőle. A következő évben is fontosnak tartjuk a személyes kapcsolatot a vásárlóinkkal, így a kóstoltatások sem maradhatnak el. Az online térben és közösségi médiában egyszerű, közvetlen üzenetekkel mutatjuk be, hogyan illenek termékeink a mindennapi, egészséges étrendbe, főzővideóink pedig segítenek mindezeket beépíteni és elkészíteni.

Kapcsolódó cikkeink