Aki tojást fogyaszt, a bolygónkat védi
A tojás egyenlő a mosollyal és a jókedvvel, a szépség remekműve. A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban és az állati fehérjeforrások közül a legkisebb környezeti terheléssel állítható elő – erre hívja fel a figyelmet a Tojás Világnapján Dr. Sütő Zoltán, a MATE professzor emeritusa, a Tojásszövetség elnöke. A tojástermelők és a tojást fogyasztók közös ünnepét minden év októberének második péntekén tartják.

A MATE kutatói inkubált tojással dolgoznak
A tojás egy csodálatos dolog, hiszen a tojásban minden táplálóanyag optimális arányban rendelkezésre áll a magzati fejlődéshez, hogy abból 21 nap múlva csipogó kiscsibe legyen. Tehát tökéletes, mert minden benne van, ami az élethez kell, és semmi nincs benne, ami felesleges – hangsúlyozta a világnap kapcsán Dr. Sütő Zoltán.
„A tojás természetes, nincs benne semmi hozzáadott anyag, nem ultrafeldolgozott, az állati fehérjeforrások közül pedig legkisebb környezeti terheléssel állítható elő. Így kijelenthető, hogy a tojást fogyasztók nagyon sokat tesznek a bolygónk védelméért. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minél több ismeretet juttassunk el a társadalom számára, ösztönözve ezzel a tojásfogyasztást.”
A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, hiszen gazdag fehérjében és vitaminokban. Aminosav-összetételének köszönhetően a tojásban lévő fehérje biológiai értéke kiváló. Emellett azonban bizonyos értékes táplálóanyagokat természetes módon, célzott takarmányozással meg lehet növelni, így funkcionális, vagyis egészségvédő, egészségmegőrző élelmiszert állíthatunk elő – hangsúlyozza Dr. Halas Veronika, a MATE egyetemi tanára.

Kiadvány a tojás népszerűsítésére
„A tojás zsírsavösszetételét tekintve nagyon kedvező, amit tovább javíthatunk, ha növeljük a takarmánnyal felvett többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Ezek közül kerülnek ki az úgynevezett esszenciális zsírsavak, főként az omega-3 zsírsavak, melyek kedvező élettani hatásúak, csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladáscsökkentő tulajdonságúak és segítik az agyi funkciókat, különösen a kisgyermekek értelmi fejlődésében játszanak nagy szerepet. A tojásban lévő zsírban oldódó vitaminok, A-, E- és D-vitamin mennyiségét is emelni tudjuk a tyúkok nagyobb vitaminellátásával. Ugyancsak növelhető a tojás lutein tartalma, mely a látási folyamatokban játszik szerepet.”
A szakemberek azt is kiemelik: a tojás héjas formában jut el a fogyasztóhoz, így a legtökéletesebb, legkörnyezetkímélőbb „csomagolást” kapják. A tojáshéj pedig olyan anyagokból épül fel, amelyek élettanilag igen fontos szerepet töltenek be a szervezetben, ezért ne dobjuk ki, hanem kellő tisztítás után sokoldalúan hasznosíthatjuk a kertben és a konyhában.

Hibridek
Kapcsolódó cikkeink
Drasztikus tojásáremelkedés Magyarországon: miért fizetünk ennyit a tojásért?
Az elmúlt években a magyar tojásárak drasztikus emelkedésének lehettünk tanúi,…
Tovább olvasom >Törékeny egyensúly
A tojás évezredek óta az egyik legfontosabb és legkeresettebb alapélelmiszer.…
Tovább olvasom >Tojáshiány az Egyesült Államokban: Korlátozásokat vezettek be a nagyobb kiskereskedelmi láncok
Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát okoz a madárinfluenza-járvány, amely…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >