AKI: olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest
Olcsóbbak az idénygyümölcsök tavalyhoz képest, a zöldségek nagy része sem drágult a nagybani piacok árai alapján – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében.
A június közepi kínálatot vizsgálva közölték, hogy a sárgadinnye kilója fajtától függően átlagosan 400-500 forintba került kilogrammonként, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest 26 százalékos csökkenés.
A germensdorfi cseresznye 900 forintos kilogrammonkénti ára 10 százalékkal, a meggy 700 forintos kilogrammonkénti ára fajtától függően 17-27 százalékkal, a málna 2150 forintos ára mintegy 15 százalékkal marad el a tavalyitól – írták.
A zöldségek közül drágult többek között az uborka, a kapor, a spenót, a gomba, a karfiol, viszont az újburgonya csak fele annyiba került a nagybani piacokon, mint tavaly, kilogrammonként átlagosan 250 forintba.
A paradicsom mérettől függően 410-450 forintos kilogrammonkénti ára csaknem 8 százalékkal alacsonyabb, mint 2023 júniusában, a tölteni való paprikát mintegy 30-40 százalékkal olcsóbban kínálják, 1 kilogrammot 415 és 570 forint közötti áron – olvasható az összesítésben.
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebbet vágtunk, többet exportáltunk szarvasmarhából
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–júliusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >Veszélyben a banán: betegségek és klimatikus változások fenyegetik a világ egyik legnépszerűbb gyümölcsét
A globális felmelegedés és az időjárási szélsőségek súlyosan érintik a…
Tovább olvasom >Alacsonyabb a hazai karbonkibocsátás a nyugati átlagnál
A K&H Csoport és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által kifejlesztett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >