Agrometeorológia: a száraz, meleg idő ideális az aratáshoz
A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország középső részein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek szükségük lenne esőre – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás (Fotó: Pixabay)
Azt írták: az elmúlt tíz napban többnyire 10 és 70 milliméter közötti csapadék hullott, a legtöbb a Dunántúlon és a Tiszántúlon, miközben egyes területek az országban csaknem teljesen szárazon maradtak. A felszínközeli talajréteg az ország nagyobb részén kellően nedves, a legszárazabb a fővárostól délre és keletre eső országrészben. A felső 50 centiméteres réteg nedvessége a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti szélén, illetve a Maros-Körös-közének nyugati felén kritikusan száraz. Az ország középső részén aszály, helyenként súlyos aszály van. A hőmérséklet 3-4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a múlt hét közepén a napi maximumok 30 fok körül, a hét végén már 35 fok közelében alakultak, majd a hét elején mérséklődött a forróság.
Az ültetett növények két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás
A napraforgó és a kukorica virágzik, most igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 milliméter eső lenne az ideális a fejlődésükhöz. Az előrejelzés szerint jó arató idő várható. A talaj sokat fog száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog. A hőmérséklet emelkedik, a csúcshőmérséklet 30 fok fölött, 35 fok közelében valószínű. Ez a hőhullám tartósabbnak ígérkezik, a hónap közepéig jó eséllyel kitart – írták.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >