Agrárszakértők: fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága
Fordulóponthoz érkezett a világ élelmiszergazdasága a klímaváltozás, a természeti erőforrások kimerülése, a tömeges migráció, a járványok, valamint az ukrajnai háború miatt – állapítják meg elemzésükben az OTP Bank agrárszakértői.

kép: pixabay
Az elemzésről kedden kiadott közleményben a szakértők rámutatnak: a kihívásokkal együtt változnak a fogyasztási szokások, a fogyasztói elvárások, és erősebbek az élelmezésbiztonsági kockázatok. A kevésbé fejlett országokban a szegénység visszaszorulásával nőhet az állati termékek iránti kereslet, míg a fejlettebbekben a minőség lesz a meghatározó szempont, erősödni fog az egészséges életmódra és fenntarthatóságra törekvő vásárlói tudatosság. A szakértők ezért a magas szinten feldolgozott termékek piaci súlyának emelkedésére számítanak, és azt is valószínűsítik, hogy a laboratóriumokban készült helyettesítők teret nyerhetnek a hús- és tejtermékek rovására. Az átrendeződésnek vesztesei és nyertesei egyaránt lesznek – tették hozzá.
A világszintű folyamatok a közlemény szerint Magyarországot sem kerülik el, a tudatosabb fogyasztás miatt például háttérbe szorulhat a sertészsír és a napraforgóolaj, emellett a zöldség- és gyümölcsfogyasztás szintén csökkenhet néhány százalékkal. A kenyérfélék forgalma emelkedhet, akárcsak a magas hozzáadott értékű tejtermékeké. A húsáruk közül a sertés kis mértékben szintén csökkenhet, a marhahúsfogyasztást a fenntarthatósági szempontok mellett a csekély kereslet hátráltatja, a csirkének viszont kedveznek az egészséges táplálkozás feltételei, elsősége a következő években is fennmaradhat. Az alkoholos italok ugyancsak népszerűek, a kereslet növekedése várhatóan nem áll meg – írták. Az élelmiszerfogyasztás jövőjéről készített elemzés az otpagrar.hu oldalon olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Tállai András lett az élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkár
Tállai András kinevezésével új vezető irányítja az élelmiszergazdasági és agrárszakképzési…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Változik a Balaton: nyolc éve befagyott, most rekordmeleget mérnek
Nyolc évvel ezelőtt a Balaton teljesen befagyott a hosszan tartó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Széles körű párbeszéd indult az állati eredetű melléktermékek begyűjtéséről és feldolgozásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére, az Agrárminisztérium és a…
Tovább olvasom >Nébih: 2025-től az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtani
A 2025. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat már a Nemzeti Adó-…
Tovább olvasom >A fenntartható táplálkozásról szólnak a Mezőgazdasági Múzeum farsangi programjai
A fenntartható életmódot, táplálkozást igyekszik bemutatni a gyerekeknek a Mezőgazdasági…
Tovább olvasom >