Agrárminisztérium: tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért
Az Európai Unió agrárkutatás állandó bizottságának az Agrár Tudás- és – Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott stratégiai munkacsoportja kedden és szerdán tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt – tájékoztatott csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

Online ülésezett az EU agrárkutatási bizottsága munkacsoportja
Juhász Anikó a minisztérium közleménye szerint hangsúlyozta, hogy ennek a szakmai csoportnak a tagjai a gazdálkodók szolgálatában konstruktívan, egymást segítve dolgoznak együtt. Megosztják egymással a legjobb gyakorlatokat, amelyek alapján a tagállamok könnyebben megtervezhetik a tudásmegosztási, digitalizációs és innovációs intézkedéseiket.
A Közös Agrárpolitikában 2023-tól bevezetendő AKIS rendszer keretében lehetőség lesz olyan élő laboratóriumok támogatására, amelyek képesek lesznek az európai kutatási hálózatokhoz kapcsolódni. Ehhez kapcsolódóan az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) által bemutatott jó gyakorlat az agroökológiai kutatási infrastruktúrákat hozza közelebb a gazdálkodói gyakorlathoz, hiszen a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik.
A két nap alatt több Horizont 2020-as projekteket bemutató előadás is elhangzott, amelyek az élelmiszer-rendszerek AKIS kapcsolódásait mutatta be, és felölelte a Közös Agrárpolitika Stratégiai tervezésének folyamatához illeszkedő lépéseket az innováció, digitalizáció, az oktatás és a szaktanácsadás területén.
A résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy megosszák egymással a következő támogatási időszak tervezési tapasztalatait, egymásnak tanácsot és segítséget nyújtva, közös gondolkodással építsék és tökéletesítsék lépésről lépésre saját AKIS rendszereiket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >