Agrárminisztérium: közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat, hogy az élelmiszerelőállító kistermelők versenyképesebbek lehessenek – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nyitott Porták Napja 2025 rendezvénysorozat nyitóeseményével összekötött Sakura díjátadón pénteken Nagykörűn az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

(Fotó: Pixabay)
A rendezvényen az államtitkár arról beszélt, az agrártárca kiemelt feladata minden eszközzel elősegíteni, hogy a kistermelők a megváltozott gazdasági és klimatikus viszonyok mellett is eredményesen és versenyképesen tudjanak gazdálkodni. A rövid ellátási láncok kiemelt jelentőséggel bírnak a helyi gazdaság megerősítésében, a fenntartható élelmiszer előállításban és az ellátás biztonságában, valamint a termelők közvetlen piacra jutásának elősegítésében is – fejtette ki. Hozzátette: az agrártárca a REL pályázatok útján és a termelői piacok létesítésének támogatásával is segíti a helyi élelmiszerek közvetlen értékesítését. Válasszuk mindig a magyar termékeket, mert azok nemcsak kiváló minőségűek, hanem megvásárlásukkal a helyi gazdálkodókat és a családok megélhetését, a vidék megtartó erejét és a nemzetgazdaságot is támogatjuk – hangoztatta az államtitkár. Hubai Imre rámutatott: szem előtt kell tartani, hogy a termelő által előállított élelmiszerben meglévő hozzáadott érték akkor válik gazdasági erővé, ha az értékesítés a lehető legkevesebb szereplőn keresztül történik a fogyasztók felé. Ennek érdekében hirdette meg az agrártárca a „Rövid Ellátási Láncok fejlesztése” című pályázatát, amelyre csaknem 2 milliárd forintnyi forrásigény érkezett.
A Nyitott Porták Napja eseménysorozat keretében 4 térség 150 kistermelője nyitja ki a portáit és látja vendégül országszerte a fogyasztókat
A programsorozat célja az értékes és versenyképes helyi termékek piacra jutását összekapcsolni a gasztronómiával, valamint az agroturizmus népszerűsítésével. Az esemény részeként átadták a Sakura-díjakat azoknak az éttermeknek és termelőknek, akik gasztrokulturális tevékenységük során kiemelt figyelmet fordítanak a helyi értékek megőrzésére és átadására, a vidéki életminőség népszerűsítésére – tájékoztatott az AM.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
A Vatikán birtokán mintagazdaság nyílik, ahol „pápai” olajat és bort termelnek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ausztrália javított idei gabonatermés-előrejelzésén
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Egyre nagyobb a kereslet külföldön a kiváló minőségű magyar bárányhúsra
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Times Square közelében nyithat üzletet az Aldi US
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Árrésstop: több száz termék ára csökkent, a kormány bővítheti a kört
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Turizmus: enyhén romló konjunktúra, de még mindig a legjobb a gazdasági szektorok között
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >