Agrárminisztérium: közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat, hogy az élelmiszerelőállító kistermelők versenyképesebbek lehessenek – mondta Hubai Imre, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nyitott Porták Napja 2025 rendezvénysorozat nyitóeseményével összekötött Sakura díjátadón pénteken Nagykörűn az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

(Fotó: Pixabay)
A rendezvényen az államtitkár arról beszélt, az agrártárca kiemelt feladata minden eszközzel elősegíteni, hogy a kistermelők a megváltozott gazdasági és klimatikus viszonyok mellett is eredményesen és versenyképesen tudjanak gazdálkodni. A rövid ellátási láncok kiemelt jelentőséggel bírnak a helyi gazdaság megerősítésében, a fenntartható élelmiszer előállításban és az ellátás biztonságában, valamint a termelők közvetlen piacra jutásának elősegítésében is – fejtette ki. Hozzátette: az agrártárca a REL pályázatok útján és a termelői piacok létesítésének támogatásával is segíti a helyi élelmiszerek közvetlen értékesítését. Válasszuk mindig a magyar termékeket, mert azok nemcsak kiváló minőségűek, hanem megvásárlásukkal a helyi gazdálkodókat és a családok megélhetését, a vidék megtartó erejét és a nemzetgazdaságot is támogatjuk – hangoztatta az államtitkár. Hubai Imre rámutatott: szem előtt kell tartani, hogy a termelő által előállított élelmiszerben meglévő hozzáadott érték akkor válik gazdasági erővé, ha az értékesítés a lehető legkevesebb szereplőn keresztül történik a fogyasztók felé. Ennek érdekében hirdette meg az agrártárca a „Rövid Ellátási Láncok fejlesztése” című pályázatát, amelyre csaknem 2 milliárd forintnyi forrásigény érkezett.
A Nyitott Porták Napja eseménysorozat keretében 4 térség 150 kistermelője nyitja ki a portáit és látja vendégül országszerte a fogyasztókat
A programsorozat célja az értékes és versenyképes helyi termékek piacra jutását összekapcsolni a gasztronómiával, valamint az agroturizmus népszerűsítésével. Az esemény részeként átadták a Sakura-díjakat azoknak az éttermeknek és termelőknek, akik gasztrokulturális tevékenységük során kiemelt figyelmet fordítanak a helyi értékek megőrzésére és átadására, a vidéki életminőség népszerűsítésére – tájékoztatott az AM.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Már közel 30 ezren dolgoznak az idei Nyári Diákmunka Programban
A kormány idén már tizenharmadik alkalommal hirdette meg a fiatalok…
Tovább olvasom >Harmadára csökkent a hazai nektarin- és őszibaracktermés
Az Europêch’ előrevetítése szerint az Európai Unió négy vezető őszibarack-…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: új lehetőségekkel segíti a kormány a szőlészet-borászati ágazatot
Bővülő lehetőségekkel segíti az Agrárminisztérium (AM) a szőlészet-borászati ágazatot, például…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity felmérés: A befektetők dacolnak az általános bizonytalansággal
A globális rendszerek átrendeződésével a befektetőknek olyan környezetben kell eligazodniuk,…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok
Csak Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több…
Tovább olvasom >