Agrárminisztérium: elengedhetetlen az innovatív és megújulni képes vállalkozások támogatása
A hazai élelmiszeripar versenyképességének, exportképességének növelése érdekében elengedhetetlen az innovatív, megújulni képes szereplők jelenléte és támogatása – mely célokra nagy hangsúlyt fektetünk az ágazat fejlesztése során – jelentette ki az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Békésszentandráson, a Hungaro-Food 2009 Kft. székhelyén tett látogatáson a tárca hétfői közleménye szerint.

Támogatni kell az innovatív élelmiszeripari vállalkozásokat
Erdős Norbert azt mondta, hogy „az élelmiszeripar nemzetközi szinten egy kimagaslóan innovatív ágazat, az utóbbi években pedig azt tapasztaljuk, hogy a hazai vállalkozások is igyekeznek felzárkózni ehhez: legyen szó termék-, csomagolási vagy eljárás-innovációról”.
Kiemelte, hogy az utóbbi pár évben az élelmiszergyártók palettáján a hagyományos termékek mellett a termékfejlesztések és a fogyasztói igények révén a vegán termékek is helyet kaptak. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében idén másodjára meghirdetett Élelmiszeripari Nagydíj pályázatai is sok esetben ilyen jellegű termékfejlesztést mutattak be.
A Hungaro-Food 2009 Kft. a régióban megtermelt magas minőségű állati és növényi eredetű, elsődlegesen már feldolgozott alapanyagokból, magas hozzáadott értékkel, kiváló minőségű magyar élelmiszert állít elő – húzta alá. „A kormány által bővített élelmiszeripari pályázatoknak köszönhetően a cég a vegán élelmiszerek hazai piacán is komoly szereplővé vált” – tette hozzá.
Emlékeztetett: a korábbiakhoz képest hatalmas fejlesztés előtt áll a hazai élelmiszeripar a 2021-2027-es időszakban. Idén nyáron már megjelent egy 50 milliárd forintos keretösszegű felhívás kisebb, leginkább gépbeszerzések támogatása céljából és egy élelmiszeripari üzemek komplex korszerűsítésre irányuló felhívás is 200 milliárd forint keretösszeggel. Ez utóbbi jelentős túljegyzés miatt került felfüggesztésre, így egyértelműen látszik, az ipar fejlesztési hajlandósága kimagasló.
Erdős Norbert hozzátette, a jelenlegi felhívások tapasztalatai alapján a támogatási időszakban további pályázatok megjelentetését tervezik. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A komló és a sörárpa termesztésének komoly jövője van Magyarországon
A magyarországi komló- és sörárpa-termesztésnek komoly jövője van, ugyanis az…
Tovább olvasom >Védjük meg közösen a hazai ültetvényeket a szőlő aranyszínű sárgaság betegség ellen
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett, a szőlő aranyszínű sárgasága betegség…
Tovább olvasom >A klímaváltozás és a nem megfelelő fajtahasználat is rontja a cseresznyeágazat helyzetét
Korszerű termesztéstechnológia, hazai vizsgálatok és a gyakorlatban is jól hasznosítható…
Tovább olvasom >További cikkeink
Marad 2026-ra is a kiskereskedelmi különadó
A magyar gazdaság szereplői és a lakosság számára is jelentős…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság követeli az árréscsökkentés eltörlését
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az élelmiszerekre,…
Tovább olvasom >Veszélyben a Mohu palackvisszaváltási szerepe egy új uniós rendelet miatt
Egy új európai uniós rendelet értelmében 2029-től kizárólag nonprofit szervezetek…
Tovább olvasom >