Agrárminisztérium: biztonságos lábakon áll a hazai sertéságazat
Az elmúlt évek kihívásai ellenére a hazai sertéságazat biztos lábakon áll, jövőre azonos feltételek mellett kívánják fenntartani az állatjóléti támogatásokat – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók jubileumi ülésén, pénteken Budapesten a tárca közleménye szerint.

(Fotó: Pixabay)
A tárcavezető kiemelte: a nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatások közül sertéshízó állatjóléti támogatásra idén 10,2 milliárd forint áll rendelkezésre. A notifikált intézkedésekre 7 milliárd forint, a csekély összegű intézkedésekre 3,2 milliárd forint használható fel. A tenyészkoca tartása után igénybe vehető jövedelempótló támogatás keretösszege 7,8 milliárd forint. Az állatbetegségek felszámolására 12,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, a szélsőséges időjárási viszonyok okozta károk ellen a magyar gazdákat – az unióban elsőként – 2021 óta krízisbiztosítási rendszer védi, mindezzel a kieső gazdálkodói jövedelem akár 71 százalékát sikerült kompenzálni – ismertette. Ennek is köszönhetően az állattenyésztésen belül meghatározó, nagy hagyományokkal rendelkező sertéságazat teljesítménye egyre nő, Magyarországon az anyakoca-állomány 7 százalékkal, 174 ezerre bővült. Hazánkban 2,8 millió sertést tartottak idén júniusban, ami csaknem 4 százalékos éves növekedés – mutatott rá Nagy István.
A közlemény szerint hozzátette: tavaly az ágazat termelése megközelítette a 60 ezer tonnát, ami 2023-hoz képest 8 százalékos növekedés
Az élősertés-kivitel mennyisége csaknem 16 százalékkal, a sertéshúsexporté pedig mintegy 13 százalékkal bővült egy év alatt. Távol-Keleten, például Dél-Koreában és Vietnámban is keresett a magyar sertéshús, ami a hagyományos uniós piacainkra kerül. 2024-ben az árbevétel több mint 38 százalékával ismét Románia lett a legnagyobb felvásárlónk, utána Olaszország, majd Horvátország következett. A magyar lakosok fejenként évi 30 kilogrammot fogyasztanak – közölte. Az agrárminiszter hangsúlyozta: bár hosszú ideje a magyar konyha meghatározó alapanyaga, de van még tér a bővülésre, ezért az Agrárminisztérium rendszeres kampányokkal ösztönzi az egészséges és biztonságos hazai sertés-, így a mangalicahús fogyasztását. „A sertéságazat szereplőivel a kölcsönösen előnyös együttműködés tovább növelheti a gazdálkodók versenyképességét, akik emellett jobb feltételekhez és kedvezményekhez juthatnak a hazai és a nemzetközi piacon” – húzta alá a tárcavezető.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
AM: csaknem duplájára nőtt az állattenyésztés a nemzeti kormányzás óta
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Jakab István: a V4-ek agrárkamarái kiállnak az uniós agrártámogatások megőrzése mellett
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nagy István: nyúlhúsfogyasztást népszerűsító kampány indult
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
AM: csaknem duplájára nőtt az állattenyésztés a nemzeti kormányzás óta
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Jakab István: a V4-ek agrárkamarái kiállnak az uniós agrártámogatások megőrzése mellett
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Nagy István: nyúlhúsfogyasztást népszerűsító kampány indult
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >