Agrárminisztérium: az Európai Unió élelmiszerimportja is származzon fenntartható termelésből!
A Közös Agrárpolitika fenntarthatóbbá tétele mellett az EU-nak a nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások megkötése során is különös figyelemmel kell lennie arra, hogy csak a magas szintű európai környezeti, állatjóléti és termelési követelményeknek megfelelő termékek érkezhessenek az európai piacra – mondta az uniós agrárminiszterek videokonferenciáján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
A minisztérium keddi tájékoztatója szerint az uniós mezőgazdasági miniszterek 2021. április 26-i virtuális ülésének legfontosabb napirendi pontjai a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja, valamint a nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások mezőgazdasági vonatkozásai voltak. Az online konferencián az Agrárminisztériumot képviselő Feldman Zsolt az ülés után elmondta, hogy a 2023-ban induló új KAP szabályrendszere várhatóan az eddiginél is jóval több környezet- és klímavédelmi intézkedést tartalmaz majd és a KAP források 40 százalékát klímavédelemhez kapcsolódó intézkedésekre kell majd fordítani.
A környezetbarát termelési gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére új támogatási formaként bevezetik az úgynevezett agrár-ökológiai alapprogramot, és emellett előírnak több új, a biológiai sokféleséget, a vizek és a talajok védelmét szolgáló kötelezettséget is. Az uniós vita ezek konkrét megvalósítási módjáról folyik. A magyar agrártárca azokat a megoldásokat támogatja, amelyek a gyakorlatban kivitelezhető, végrehajtható módon ösztönzik a gazdálkodókat a fenntartható megoldások alkalmazására, nem pedig büntetésekkel akarják ezt kikényszeríteni. Olyan egyszerűen végrehajtható intézkedésekre van szükség, amelyek érdekeltté teszik a gazdálkodókat a környezetbarát megoldások alkalmazásában.
A külkereskedelem kapcsán az államtitkár aláhúzta, hogy fontos a zöldebb, fenntarthatóbb mezőgazdaság megvalósítása, de ehhez egyenlő nemzetközi versenyfeltételek kellenek. A klímaváltozás elleni küzdelem globális kihívásához akkor tud érdemben hozzájárulni a mezőgazdaság, ha az EU-n kívül is fenntartható módon történik az élelmiszer-előállítás. Ezért kell különös figyelemmel lenni a nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodások megkötése során arra, hogy csak a magas szintű európai környezeti, állatjóléti és termelési standardoknak megfelelő termékek érkezhessenek az európai piacra. E nélkül az európai mezőgazdaság könnyen versenyhátrányba kerülhet a globális szereplőkkel szemben – állapította meg az államtitkár az Agrárminisztérium közleménye szerint. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >