Agrárminisztérium: a hazai élelmiszeripar számíthat a kormány támogatására
A magyar élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez kiemelkedően fontos a digitalizáció és az új technológiák alkalmazásának támogatása – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Bábolna Élelmiszeripari Kft. törökszentmiklósi húsüzemében tett látogatásán.
Erdős Norbert rámutatott, a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve a lehető legkisebb mértékű környezeti terhelés mellett egészséges táplálkozásba illeszthető, piacképes árut állítson elő. Az Agrárminisztérium folyamatosan együttműködik a pályázatok tervezése során az élelmiszeripari érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel, felhasználva a korábbi támogatási időszakok tapasztalatait – tette hozzá.
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a húsipari hazai vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak az ágazat szereplői.
Az idei élelmiszerblokkból július 7-étől az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére 50 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. A felhívás élelmiszeripari és borászati tevékenységhez kapcsolódóan eszközök, gépek, technológiai berendezések beszerzésére és megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására kínál támogatást. A kiírás lehetőséget biztosít élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállítójárművek beszerzésére is.
A pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet. A támogatási intenzitás főszabály szerint 50 százalékos, de ez egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan eltérhet.
A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon megismerhetők.
Göblyös Zsolt, a Bábolna Élelmiszeripari Kft. operatív igazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy már eddig is éltek a fejlesztési támogatások lehetőségeivel, bővítették az üzemet, új épületet húztak fel, valamint új gyártó gépsort és technológiát állítottak szolgálatba. Jelenleg két fejlesztés elindítása van folyamatban: az egyik az alapanyag előkészítő, kezelő területek bővítése, míg a másik az élelmiszeripari beszállító-fejlesztési programon belül a fagyasztási kapacitás hatékonyságának növelése és a szennyvízkezelés korszerűsítése. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tovább erősítjük az agrárkapcsolatainkat Franciaországgal
Franciaország fontos szövetségese hazánknak a Közös Agrárpolitika megerősítése és a…
Tovább olvasom >Szijjártó Péter: a kormány stratégiai fontosságú ágazatként kezeli az élelmiszeripart
A kormány stratégiai fontosságú ágazatként kezeli a jelenleg mintegy 145…
Tovább olvasom >Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >A klímaváltozás megfékezéséhez az erőfeszítések megsokszorozása szükséges – klímavédelmi felmérés a hazai cégeknél
A fenntartható átállásban elkötelezett magyarországi vállalatok 66 százaléka rendelkezik konkrét…
Tovább olvasom >