Agrárminisztérium: a hazai élelmiszeripar számíthat a kormány támogatására
A magyar élelmiszergazdaság termelékenységének növelése kulcskérdés, amelyhez kiemelkedően fontos a digitalizáció és az új technológiák alkalmazásának támogatása – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Bábolna Élelmiszeripari Kft. törökszentmiklósi húsüzemében tett látogatásán.
Erdős Norbert rámutatott, a cél az, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyobb tudásbázisra, csúcstechnológiára építve a lehető legkisebb mértékű környezeti terhelés mellett egészséges táplálkozásba illeszthető, piacképes árut állítson elő. Az Agrárminisztérium folyamatosan együttműködik a pályázatok tervezése során az élelmiszeripari érdekképviseletekkel és a szakmai szervezetekkel, felhasználva a korábbi támogatási időszakok tapasztalatait – tette hozzá.
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a húsipari hazai vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak az ágazat szereplői.
Az idei élelmiszerblokkból július 7-étől az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztésére 50 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére. A felhívás élelmiszeripari és borászati tevékenységhez kapcsolódóan eszközök, gépek, technológiai berendezések beszerzésére és megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására kínál támogatást. A kiírás lehetőséget biztosít élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállítójárművek beszerzésére is.
A pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet. A támogatási intenzitás főszabály szerint 50 százalékos, de ez egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan eltérhet.
A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon megismerhetők.
Göblyös Zsolt, a Bábolna Élelmiszeripari Kft. operatív igazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy már eddig is éltek a fejlesztési támogatások lehetőségeivel, bővítették az üzemet, új épületet húztak fel, valamint új gyártó gépsort és technológiát állítottak szolgálatba. Jelenleg két fejlesztés elindítása van folyamatban: az egyik az alapanyag előkészítő, kezelő területek bővítése, míg a másik az élelmiszeripari beszállító-fejlesztési programon belül a fagyasztási kapacitás hatékonyságának növelése és a szennyvízkezelés korszerűsítése. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A St. Andrea Szőlőbirtok lett Az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >A tarvágás káros, és az állami erdészetek tudnák felelősebben kezelni hazánk erdeit – ezt üzeni a WWF Magyarország Klímabarát Erdőgazdálkodó díja
Az Agrárminisztérium közleménye, illetve a közösségi média számára készült videója…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves összevetésben egyaránt nőttek a termelői árak júniusban
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves szinten…
Tovább olvasom >Jelentős egyszerűsítés: akár 57%-kal csökkenhet az adatpontok száma a vállalati fenntarthatósági jelentésekben
Az EFRAG tervezete alapján nagyfokú egyszerűsítések jönnek az ESRS szabványokban,…
Tovább olvasom >Átlagosan nem emelkedtek az árak az Auchanban tanszervásárában tavalyhoz képest
Kezdetét vette a tanszervásár az Auchanban, ahol idén nem kell…
Tovább olvasom >