Agrárminisztérium: a fenntarthatóság és a versenyképesség az agrárium ösztönzői
A kormány agrárpolitikája számára fontos a fenntarthatóság gazdasági, környezeti és társadalmi dimenziója közötti egyensúly megteremtése, amelynek a jelentőségét a mostani rendkívüli helyzet is igazolja – közölte Feldman Zsolt, az Agrármisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a CSR Hungary és a Hipp Kft. társadalmi felelősségvállalásról és fenntartható mezőgazdaságról szóló eseményén, Hanságligeten.
Az Agrárminisztérium kedden kiadott közleménye szerint az államtitkár rámutatott, hogy a 2023 és 2027 közötti Közös Agrárpolitika eszközei úgy kerültek megtervezésre, hogy érdemben járulnak hozzá a mezőgazdaság és élelmiszertermelés fenntartható módon történő folytatásához. Az agrártárca a mezőgazdasági termelők nézőpontjából úgy közelíti meg az agráriumot érintő zöld célokat, hogy azokat az érintettek képesek legyenek megvalósítani – mutatott rá.
Hozzátette, egy gazdálkodót nem büntetéssel, nem tiltással vagy korlátozásokkal lehet leghatékonyabban egy fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatra rávenni, hanem ösztönzéssel vagy pedig a piaci partnerei által motiválva, a működő gazdasági kapcsolatokon keresztül, amelyre remek példa a Hipp Kft. tevékenysége is.
Feldman Zsolt ismertette, az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagysága 5 év alatt megduplázódott, így jelenleg meghaladja a 300 ezer hektárt. Az agrártárca azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt az arányt az elkövetkező években folyamatosan 10 százalékra növelje. Ezért egy olyan új ökológiai gazdálkodást támogató program is indult, amelyben 3300 gazda vesz részt, és amelynek révén ma már 250 ezer hektárnyi területen támogatja a minisztérium vagy az ökológiai gazdálkodásra történő átállást vagy annak fenntartását – tette hozzá.
Feldman Zsolt az Agrárminisztériumot a természeti erőforrások tárcájának tartja, hiszen kiemelt feladat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is a környezettudatos gondolkodásmód kialakítása, a szemléletformálás és a fenntarthatósági szempontok érvényesítés.
Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország számára az élelmiszer-ellátás biztonsága továbbra is alapvető prioritás. A környezeti szempontokat és fenntarthatósági célokat tovább kell erősíteni, de ez a folyamat nem veszélyeztetheti a gazdálkodók versenyképességét – emelte ki Feldman Zsolt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Főleg erjesztett és szálas tömegtakarmányokkal etették az állatokat 2023-ban
Magyarországon az állatok etetésére 2023-ban a szarvasmarhák esetében 7598 ezer…
Tovább olvasom >Az agrártanácsnak meg kell mutatnia a 2027 utáni agrárpolitika fő irányait
Az Európai Unió Tanácsa féléves magyar elnökségének célja, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >