Agrárminiszter: fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében
Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, amely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki a tárca szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai regionális konferenciáján.
A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma, melyen európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők vesznek részt, hogy megvitassák az aktuális mezőgazdasági és élelmezésügyi kérdéseket.
Beszédében a miniszter kiemelte, alapvető jelentősége van, hogy a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. A szélsőséges időjárási viszonyok negatív következményei megelőzhetők az öntözéses gazdálkodás fejlesztése útján. A magyar szabályozás a felszíni vízből való öntözést részesíti előnyben, ezzel is csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét – idézte Nagy István gondolatatit az Agrárminisztérium (AM).
A magyar kormány természetes vízmegtartó intézkedéseket dolgozott ki, hogy a földhasználatot és a termesztett növényeket a helyi környezeti feltételekhez igazítsák. Egyúttal kiemelt hangsúlyt fektet a talajok minőségének javítására, mivel a jó talajállapot javítja a termőterületek szárazságtűrését.
A tárcavezető felhívta a figyelmet az élelmezési rendszerek fontosságára is. Hangsúlyozta: az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén csökkenteni kell az élelmiszerhulladék mennyiségét. A 2024. második félévi magyar EU elnökség során is kiemelten foglalkozik hazánk a témakörrel, hiszen 2024 őszén a FAO regionális irodájával közösen nemzetközi konferenciát szervezünk. Fontos cél az EU és nem EU országok közötti együttműködés elősegítése és a jó gyakorlatok bemutatása – fűzte hozzá a miniszter.
Kapcsolódó cikkeink
Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >Hasznos információk és tartalmak a száj- és körömfájásról – röviden
A már Magyarországon is megjelent ragadós száj- és körömfájás egy…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: az Idősek Tanácsa az áfa-visszatérítéssel érintett termékek körének bővítését kezdeményezte
Az Idősek Tanácsa az áfa-visszatérítéssel érintett termékek körének bővítését kezdeményezte…
Tovább olvasom >Hozzánk is megérkezett a humanoid robot
Az Unitree Robotics hivatalos közép-európai márkaképviseleténél januártól a magyar piacon…
Tovább olvasom >Megoldások az elszálló élelmiszerárakra: ellenzéki javaslatok az ÁFA és a különadók csökkentésére
Az elmúlt hónapokban ismét felerősödött az élelmiszerárak drasztikus növekedéséről szóló…
Tovább olvasom >