Agrárminiszter: fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében
Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, amely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki a tárca szerdai közleménye szerint Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai regionális konferenciáján.
A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma, melyen európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők vesznek részt, hogy megvitassák az aktuális mezőgazdasági és élelmezésügyi kérdéseket.
Beszédében a miniszter kiemelte, alapvető jelentősége van, hogy a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek alkalmazkodjanak az új kihívásokhoz. A szélsőséges időjárási viszonyok negatív következményei megelőzhetők az öntözéses gazdálkodás fejlesztése útján. A magyar szabályozás a felszíni vízből való öntözést részesíti előnyben, ezzel is csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét – idézte Nagy István gondolatatit az Agrárminisztérium (AM).
A magyar kormány természetes vízmegtartó intézkedéseket dolgozott ki, hogy a földhasználatot és a termesztett növényeket a helyi környezeti feltételekhez igazítsák. Egyúttal kiemelt hangsúlyt fektet a talajok minőségének javítására, mivel a jó talajállapot javítja a termőterületek szárazságtűrését.
A tárcavezető felhívta a figyelmet az élelmezési rendszerek fontosságára is. Hangsúlyozta: az élelmiszer-ellátási lánc minden szintjén csökkenteni kell az élelmiszerhulladék mennyiségét. A 2024. második félévi magyar EU elnökség során is kiemelten foglalkozik hazánk a témakörrel, hiszen 2024 őszén a FAO regionális irodájával közösen nemzetközi konferenciát szervezünk. Fontos cél az EU és nem EU országok közötti együttműködés elősegítése és a jó gyakorlatok bemutatása – fűzte hozzá a miniszter.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A kormány újabb forrásokat biztosít az agrárium fenntarthatóságának növelésére
A szakmai szervezetek és kutatási hálózatok munkája elengedhetetlenül fontos a…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >K&H: hiánypótló iránytűt kapnak a befektetők
Elindult a K&H Értékpapír – befektetői hangulatindex, amely heti rendszerességgel…
Tovább olvasom >Fokhagyma az európai piacokon: Miért nem garantál alacsony árakat a bőséges kínai termés?
Bár Kína idén kiemelkedő fokhagymatermést könyvelhet el, az európai fogyasztók…
Tovább olvasom >