Agrárkutatási együttműködés Ghána és Magyarország között
Magyar agrárkutatási eredmények segítségével fejlesztheti mezőgazdaságát Ghána – közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szerdán az MTI-vel, miután a hétvégén agrárkutatási, valamint oktatási együttműködési megállapodásokat kötöttek az érintettek.
Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a közleményben kiemelte, hogy Magyarországon a kukorica termésátlaga hektáronként 8 tonnára tehető, addig ez Ghánában 1,5-2 tonna, ennek javítása érdekében hamarosan mintagazdaságot létesítenek Ghánában.
A NAIK szerint a jó fajtaválasztással és technológiával megduplázható az afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége. A magyar cégek számára a feldolgozóipar is több lehetőséget rejt, közös vállalatok alakítására készülnek a felek, valamint magyar tőke bevonásával egy trópusigyümölcs-feldolgozó terveiről kezdődnek egyeztetések.
A közlemény szerint a Magyarországon mezőgazdasági tanulmányokat folytató ghánai tanulók száma megduplázódhat, illetve magyar kutatók és hallgatók is lehetőséget kaphatnak a külföldi tapasztalatszerzésre.
A NAIK emlékeztet arra, hogy az afrikai országokkal nem új keletű Magyarország kapcsolata, a magyar növényfajták Kenyában már jelen vannak, Nigériában pedig bevezetés előtt állnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Felvásárolja Valeo Foods az I.D.C. Holding édesipari céget
Megállapodott a Valeo Foods Group a Közép- és Kelet-Európában ostyákat,…
Tovább olvasom >Rekorddöntő hőség és aszály Magyarországon: súlyos károk és előrejelzések
Az elmúlt napokban tapasztalt rendkívüli hőség súlyos következményekkel jár Magyarországon.…
Tovább olvasom >Szorosabb gazdasági és turisztikai partnerségre számíthatunk Montenegróval
Montenegró Magyarország számára kiemelten fontos partner, és a magyar kormány…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >