Agrárkamara: kedvez az időjárás a szántóföldi munkáknak
A kora tavaszi időjárás kedvezett a szántóföldi munkáknak, de a szárazság az ország több részén gondot jelent – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden az MTI kérdésére.
Az összefoglaló szerint az éjszakai fagyok a szántóföldi növénykultúrákat nem károsították jelentős mértékben, a csapadékszegény időjárásának köszönhetően a belvíz is visszahúzódott.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint ugyanakkor az elmúlt 90 nap csapadékösszege majdnem az egész Dunántúlon, Nógrádban, Pest megyében, és Bács-Kiskun megye nagy részén 10-30 milliméterrel elmarad a szokásostól. Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, valamint Veszprém, Fejér, és Pest megyék északi részén, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati részén a talaj felső rétegének nedvességszintje kritikusan alacsony – tették hozzá.
Az őszi vetések első fejtrágyázását már elvégezték a gazdák, jó ütemben halad a talajelőkészítés is a tavaszi vetések alá.
A vetési munkák 7-8 fokos talajhőmérsékletnél kezdődhetnek meg. Őszi búzát csaknem 930 ezer, őszi árpát 250 ezer, őszi káposztarepcét 290 ezer hektáron vetettek a gazdák. Tritikálé 85 ezer hektáron, rozs 28 ezer hektáron került a földekbe. Az őszi vetések területe 1,58 millió hektár. Az őszi szántóföldi kultúrák átlagos állapotban teleltek át, az állományok részletes állapotminősítését áprilisban elején végzi majd el a NAK – közölték. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara: az egységes kérelmek kétharmadát idén is a kamara segítségével adták be a gazdák
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek…
Tovább olvasom >A kormány mindent megtesz azért, hogy ukrán gabona ne kerülhessen többet Magyarországra
A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarországra még egyszer…
Tovább olvasom >A jövő már elkezdődött – Gondolatok az Innovációk napjáról
Hogyan formálják az innovációk a kereskedelem és az élelmiszeripar jövőjét?…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >