Várhatóan gyenge lesz a kajszibaracktermés
Az idén várhatóan gyenge lesz a kajszibaracktermés, és az augusztus közepéig tartó szezonban, a március eleji fagyok miatt, az átlagosan 30 ezer tonnás termésnek kevesebb mint felét takarítják be a gazdák – derült ki csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által a Fejér megyei Tordasi Fajtakísérleti Állomáson tartott kajszi fajtabemutatón.
Az agrárkamara közleménye szerint a fajtabemutatón ismertették, hogy a legjelentősebb károk a Nyugat-dunántúli és Dél-alföldi régióban keletkeztek, ahol teljes mértékben megsemmisült az idei kajszibaracktermés. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a szezonban, más gyümölcsökhöz hasonlóan, a kajszi is két héttel korábban érett, így kis mennyiségben már június közepétől elérhetők voltak a korai fajták.
Rámutattak, hogy a termőterület az utóbbi években enyhén, folyamatosan nő. A magyar kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, ahol körülbelül ezer hektár kajsziültetvény található, ennek mintegy harmadán a gönci magyar kajszi fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek vannak még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyében.
A magyar kajszibaracktermés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát értékesítik a frisspiacon. Magyarország az elmúlt években mintegy 3,5 ezer tonnát exportált friss kajsziból, amelynek jelentős része az osztrák és német piacra került.
A szakmai rendezvényen többek között bemutatták a piaci igények kiszolgálására alkalmas kajszifajtákat, az érdeklődők megismerhették a késői érésű, fagytűrőbb fajtákat és fajtaújdonságokat, valamint a legmodernebb művelési rendszerek nemzetközi tapasztalatait – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >