Agrárkamara: az idén a kajszibarack termése talán a 10 ezer tonnát sem éri el
Magyarországon mintegy 5000 hektáron termesztenek kajszibarackot, ebből évente átlagosan 30 ezer tonna terem, idén azonban a tavaszi fagyok hatására bekövetkezett rügykárosodás miatt jelentősen csökken az éves termés mennyisége, elképzelhető, hogy a 10 ezer tonnát sem éri el – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán.
A kár főként a Somogy és Zala megyében, illetve a Duna-Tisza közében lévő ültetvényeket sújtja, míg az észak-magyarországi térséget, ahol a gönci sárgabarack is terem, kevésbé. A termésmennyiség visszaesése miatt erős a kereslet a piacon, ezért a vásárlóknak a fogyasztói árak emelkedésével kell számolniuk – tette hozzá a kertészeti osztály elnöke.
Mártonffy Béla szólt arról is, hogy ez a fajta rügykárosodás Magyarország mellett Görögországban, Franciaországban és Olaszországban is előfordult, Spanyolországban azonban alig éreztette hatását, így az ottani termés körülbelül 20-25 százalékkal nagyobb a tavalyinál.
Hozzátette, a magyar kajszi jó ízű, Európában főként a német és az osztrák piacon keresett. Magyarországon a termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát pedig a lakosság frissen fogyasztja el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Virslivásárláskor a magyar termékek előnyben részesítését javasolja a NAK
A szilveszteri virsli választásakor is a magyar termékek előnyben részesítését…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >