Magazin: Agrárélelmezési rendszerek: egyre több káros gázt bocsájtanak ki
Annyira sok üvegházhatású gázt bocsájt ki az agrárélelmezési rendszeren belül az élelmiszer-ellátási lánc, hogy lassan lekörözi a mezőgazdaság és a talajművelés szektorait, derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO legfrissebb tanulmányából.
Az óriási kibocsájtási arány (és annak növekedése) elsősorban abból adódik, hogy az élelmiszer-feldolgozás, a szállítmányozás, a kereskedelem, a háztartások fogyasztása, a hulladékkezelés és a műtrágya-előállítás rendkívül gyors ütemben növekszik.
A FAOSTAT 236 országban, 1990 és 2019 között végezte a felmérést, amelynek célja az volt, hogy számokkal mutassa be, hogyan változik az üvegházhatású gázok kibocsájtásának aránya egy olyan globális közegben, ahol komoly törekvések figyelhetők meg annak érdekében, hogy az emisszió csökkenjen. Az agrárélelmezési rendszerből származó adatok rendkívül hasznosak, hiszen általuk mind a gazdálkodók, mind a minisztériumok és az országok vezetői sokkal könnyebb átláthatják és megérthetik, hogyan függnek össze a klímatudatos döntések és a Párizsi Megállapodás.
A FAOSTAT adataiból jól látszik, hogy 2019-re az élelmiszer-ellátási láncok lettek a legnagyobb üvegházhatásúgáz-kibocsájtó komponens az agrárélelmezési rendszeren belül. Mindezt azért fontos tudatosítani, mert egészen idáig a nemzeti élelmiszerrel kapcsolatos emissziócsökkentési stratégiák elsősorban a gazdaságokon belül a nem CO2-gázokra koncentráltak.
2019-ben az agrárélelmezési rendszerek a világ teljes CO2-kibocsájtásának 21%-át tették ki (ami egyébként igen nagy javulást jelent, mivel 1990-ben ez az arány még 31% volt). Mindenesetre még a 21% is igen jelentős „szelet” a világ emissziójából, s igazolja azt az állítást, amely szerint az élelmiszergyártás elő- és utófolyamatai, amelyek jellemzően nagyarányú fosszilis üzemanyagot igényelnek, emelik az üvegházhatású gázok mennyiségét. //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
A FAO elismerésben részesíti a fiatal gazdákat
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelöléseket vár a Fiatal…
Tovább olvasom >Útmutató az állategészségügyi laboratóriumok részére
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Nemzeti Akkreditáló Hatóság…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Újabb 2 milliárd dollárt fektet a Mars az amerikai gyártás bővítésébe 2026-ig
Az édesség- és snackóriás Mars 2026 végéig további 2 milliárd…
Tovább olvasom >Milliárdos bevételkiesést szenvedhet el a dán élelmiszer-kereskedelem a súlycsökkentő szerek miatt
Akár 1,2 milliárd dán korona (130 millió euró) forgalomkieséssel is…
Tovább olvasom >Öt év alatt 60%-os növekedést ért el az Aldi Spanyolországban
Az Aldi Nord az elmúlt öt év leggyorsabban növekvő élelmiszerláncává…
Tovább olvasom >