Aggódnak a borászok is az aszály és az infláció miatt
Az Agrárminisztérium szerint az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak. Az InfoRádió által megkérdezett borász szerint a palackos borok és a szőlő ára is emelkedni fog.

Aszályos időszak volt ez a borászoknak
Aszályos termésre számítanak a Pannon Bormíves Céhnél – kezdte Jásdi István borász, a borászközösség elnöke. Becsléseik szerint mintegy 30 százalékkal lesz kevesebb a szőlőtermés, a minőséget illetően azonban még bizakodóak. „Jól jött volna még egy eső, de tavaly is aggódtunk, ám végül egészen kitűnő minőség lett a 2021-es évjárat” – jegyezte meg.
A napsütésre nem lehet panasz, így vélhetően a cukorfok rendben lesz, értett egyet a szakember, a szőlőszemek tartalmával viszont gond lehet.
„A probléma az, hogy nem mustfokot és savat adunk el, hanem innivalót, és pontosan abból van kevés”
– ismételte meg Jásdi István, aki azért nem gondolná, hogy tragikus a helyzet. Mint mondta, a jól beállt szőlők, tehát amiket nem mostanában telepítettek, stabilan teremnek. Bár vannak szárazságtűrőbb fajták, magyarázata szerint inkább a termőterületek vízmegtartó képessége az, ami inkább számít. A Pannon Bormíves Céhnél egyébként a jövő hét közepétől tervezik a szüretet, kezdve az illatos fajtákkal.
Arra a kérdésre, hogy számítanak-e áremelkedésre, Jásdi István emlékeztetett, a borászok valamennyi költsége emelkedett – kezdve a dugó árán át a palackozásig, mindennek, amit euróba fizetnek, de nem elhanyagolhatók a növekvő bérigények, nem említve a dráguló üzemanyagokat – így aztán igen, számítani kell néminemű drágulásra a palackozott borok esetében is.
Kapcsolódó cikkeink
Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >