Aggodalomra adnak okot az élelmiszercsomagolásban használt vegyi anyagok: rákkeltő anyagokat találtak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 09. 24. 11:30
Egy új tanulmány felhívja a figyelmet az élelmiszercsomagolásban használt vegyi anyagok potenciális egészségügyi kockázataira – jelentette a CNN nyomán a Pénzcentrum. A kutatás szerint közel 200 olyan vegyi anyagot alkalmaznak az élelmiszer-csomagolás és műanyag edények gyártása során, amelyek összefüggésbe hozhatók a mellrákkal. Ezek közül több tucat rákkeltő anyag bejuthat az emberi szervezetbe.

Vannak gondok a műanyaggal

A tanulmány társszerzője, Jane Muncke, az Élelmiszercsomagolási Fórum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy 76 ismert vagy potenciális mellrákkeltő anyag található az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. A kutatás rámutatott, hogy 40 vegyi anyagot már világszerte veszélyesnek minősítettek, mégis továbbra is engedélyezett a használatuk.

A tanulmány rávilágít arra, hogy az 50 év alatti nők körében növekszik a korai mellrák előfordulása, amely a szakértők szerint nem magyarázható pusztán genetikai tényezőkkel. Dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákellenes Társaság korábbi vezetője rámutatott, hogy több környezeti tényező is szerepet játszhat ebben a folyamatban.

Az élelmiszeripari vállalatok hangsúlyozták, hogy betartják az FDA biztonsági előírásait, és minden élelmiszerekkel érintkező anyagot alapos vizsgálatoknak vetnek alá, mielőtt piacra kerülnek. A tanulmány azonban több ismert rákkeltő anyagot is azonosított, például a benzolt és az o-toluidint, amelyek aggasztóan jelen vannak az élelmiszercsomagolásban.

Kapcsolódó cikkeink