Aggodalomra adnak okot az élelmiszercsomagolásban használt vegyi anyagok: rákkeltő anyagokat találtak
A tanulmány társszerzője, Jane Muncke, az Élelmiszercsomagolási Fórum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy 76 ismert vagy potenciális mellrákkeltő anyag található az élelmiszerekkel érintkező anyagokban. A kutatás rámutatott, hogy 40 vegyi anyagot már világszerte veszélyesnek minősítettek, mégis továbbra is engedélyezett a használatuk.
A tanulmány rávilágít arra, hogy az 50 év alatti nők körében növekszik a korai mellrák előfordulása, amely a szakértők szerint nem magyarázható pusztán genetikai tényezőkkel. Dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rákellenes Társaság korábbi vezetője rámutatott, hogy több környezeti tényező is szerepet játszhat ebben a folyamatban.
Az élelmiszeripari vállalatok hangsúlyozták, hogy betartják az FDA biztonsági előírásait, és minden élelmiszerekkel érintkező anyagot alapos vizsgálatoknak vetnek alá, mielőtt piacra kerülnek. A tanulmány azonban több ismert rákkeltő anyagot is azonosított, például a benzolt és az o-toluidint, amelyek aggasztóan jelen vannak az élelmiszercsomagolásban.
Kapcsolódó cikkeink
Elhanyagolt népbetegség: évente egy kisvárosnyi magyart veszítünk el a diabétesz miatt
A cukorbetegség az elmúlt évtizedekben valódi népegészségügyi problémává vált, hiszen…
Tovább olvasom >Egy cseppel közelebb az egészséghez: így lehet izgalmas a napi folyadékpótlás
A nem megfelelő hidratáció fejfájást, fáradtságot és koncentrációs problémákat okozhat,…
Tovább olvasom >Az Auchan minden munkatársának ingyenes egészségügyi szűrést biztosít
Az Auchan Magyarország kiemelt figyelmet fordít munkatársai egészségmegőrzésére és jóközérzetének…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >