Adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Zrt.
Hosszú távon is stabil minőségű, adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Malomipari Zrt. egy több mint 400 millió forintos európai uniós projekt keretében.
A tatabányai székhelyű cég, amely 61 százalékos, 285 millió forint összegű támogatást nyert el a kutatás-fejlesztéshez, a szekszárdi telephelyén valósítja meg a projektet – közölte a zrt. az MTI-vel.
A 2012-ben 7,8 milliárd forintos árbevételt elérő cég szerint a 2014 júniusában záruló kutatás eredménye egy olyan őrlési technológia lesz, amellyel egészséges, adalékmentes, stabil minőségű liszt állítható elő.
A zrt. kutatási programja jelentős részben annak a feltárására irányul, hogy rendkívül magas vízfelvételi képességű liszt hozzáadásával hosszú távon stabillá lehet tenni a lisztminőséget.
Ehhez először előállítják azt a lisztet, amelynek keményítőrészécskéit erősen szétzúzzák, majd azt olyan mértékben keverik a többi liszthez, hogy az a sütőipari minőséget a kívánt szintre emelje.
A k+f program aktualitását a zrt. szerint az adja, hogy a búzanemesítők nagyobb terméshozamot biztosító fajták nemesítésére törekednek,a fajtaváltás felgyorsulására lehet számítani, a malmok ugyanakkor egyre távolabb kerülnek a stabil lisztminőség biztosításától.
A stabil minőséget a malmok a különböző minőségű búzák keverésével érhetik el, ez azonban nem mindig felel meg a sütőipar elvárásainak. A gyártók ezért gyakran stabilizátorokat, állományjavító szereket alkalmaznak.
A hazai piacon tízszázalékos részesedésű, tavaly százezer tonna lisztet előállító malomipari cég utalt arra is, hogy a búza hagyományos minőségi jellemzői – a sikér mennyisége és minősége, az esésszám, Zeleny-szám, sütőipai érték – nem tükrözték a valós sütőipari értéket, ezért az új magyar búzaszabvány a laboratóriumi lisztből készült tészta reológiai, azaz anyagváltozási tulajdonságait is figyelembe veszi. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További innovációs termékek
Bekuckózós élmény a novemberi hűvös napokra!
Megérkezett a limitált kiadású Mizo narancsos-csoki ízű tejital! Nincs is melengetőbb…
Tovább olvasom >Unicum, Unicum Szilva, Unicum Barista díszdobozban
Unicum/Unicum Szilva/Unicum Barista 0,7 l díszdobozban 2 minitermékkel Unicum/Unicum Szilva/Unicum…
Tovább olvasom >Szamos praliné szaloncukor- és marcipán szaloncukor-válogatás
A Szamos marcipán és praliné szaloncukrok ízvilága válogatásban összegyűjtve az…
Tovább olvasom >