Magazin: Acélbabszem
Egyes adatok szerint a világon két és negyed milliárd csésze kávé fogy naponta. Arról nincsenek adatok, hányan égetik meg vele a nyelvüket, vagy bosszankodnak, mert langyosan kapják azt. Persze nem akarjuk a kávé hőmérsékletét világproblémának beállítani, de mégis hasznos és jópofa találmány a két amerikai huszonéves feltaláló által tervezett (és a hazai piacra nagyon eredményesen bevezetett) Coffee Joulies nevű hőszabályzó.
Különlegessége abban áll, hogy mindkét „irányban” változtatja az ital hőmérsékletét. A speciális anyaggal töltött, rozsdamentes acélból készült, fél főtt tojás nagyságú, kávészem formájú fémdarab (másfél decinként egy darab) a forró italba téve abszorbeálja a hőt, amíg az 60 ºC-ig nem hűl. Ha az ital hőfoka 60 Celsius-fok alá esik, az elnyelt energiával „visszamelegíti” azt. Lehet fanyalogni, ha másért nem, azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek 60 ºC a kedvenc fogyasztási hőmérséklete, de a Coffee Joulies hasznavehető eszköz; a New York Timesban is hosszan megszólaló ötletemberek május elejéig 8000 ötdarabos – stílszerűen a kávészsákok anyagába csomagolt – készletre kaptak előrendelést, készletenként 50 dolláros (10 ezer forint) áron.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >