A zöldség-gyümölcs szépít is
A zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségőrök, hanem szépítenek is – „belsőleg” alkalmazva, azaz például nem uborkás bőrpakolásként értve.
A brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át követték nyomon 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását, továbbá arcuk „külcsínének” alakulását, amelyről fotósorozatot készítettek. Akik átlagosan 2,9-szer több többet ettek – mint korábban – a növényi táplálékokból, azok egészségesebbnek tűntek másfél hónap elteltével, akik pedig 3,3-szer többet tömtek magukba, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált. A kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez, amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét. Az egészséges arcszín eléréséhez a leghatásosabb a paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót és a tök. Ugyancsak befolyásolja a bőrszint az alma-, cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérbőséget okoznak a bőrfelületen.
„Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a legnagyobb a változás, akik a kísérlet előtt nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek, de nem így történt: mindegyikük megszépült” – idézte Ross Whiteheadet, a kísérlet vezetőjét a The Daily Mail című brit lap. A tudós hozzátette, hogy 18-25 év közötti önkéntesek vettek részt a hathetes diétán, fehérek és ázsiaiak, és a jövőben szeretné tesztelni a jelenséget más emberi rasszokon és korcsoportokon is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Orbán Viktor: jövőre reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés
Reális a három százalékot meghaladó gazdasági növekedés 2025-ben Magyarországon –…
Tovább olvasom >Nehéz helyzetben a sertéshúságazat: emelkedő költségek, csökkenő fogyasztás és átalakuló szokások
Évek óta kihívásokkal néz szembe a hazai és az uniós…
Tovább olvasom >Az NGM tájékoztató levélben kéri az embereket, hogy költsenek
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztató levélben fogja értesíteni az önkéntes…
Tovább olvasom >