A zöldség-gyümölcs szépít is
A zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségőrök, hanem szépítenek is – „belsőleg” alkalmazva, azaz például nem uborkás bőrpakolásként értve.
A brit St. Andrews Egyetem kutatói hat héten át követték nyomon 35 ember zöldség- és gyümölcsfogyasztását, továbbá arcuk „külcsínének” alakulását, amelyről fotósorozatot készítettek. Akik átlagosan 2,9-szer több többet ettek – mint korábban – a növényi táplálékokból, azok egészségesebbnek tűntek másfél hónap elteltével, akik pedig 3,3-szer többet tömtek magukba, azoknak az arcuk kifejezetten vonzóbbá is vált. A kutatók nem hagyatkoztak pusztán a szemükre, hanem olyan kamerát használtak a fényképezéshez, amely mérni képes a bőr színárnyalatait, fényességét. Az egészséges arcszín eléréséhez a leghatásosabb a paradicsom, a pirospaprika, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót és a tök. Ugyancsak befolyásolja a bőrszint az alma-, cseresznye- és áfonyaevés. Ezek a gyümölcsök vérbőséget okoznak a bőrfelületen.
„Azt hittük, hogy azoknál az alanyoknál lesz a legnagyobb a változás, akik a kísérlet előtt nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt ettek, de nem így történt: mindegyikük megszépült” – idézte Ross Whiteheadet, a kísérlet vezetőjét a The Daily Mail című brit lap. A tudós hozzátette, hogy 18-25 év közötti önkéntesek vettek részt a hathetes diétán, fehérek és ázsiaiak, és a jövőben szeretné tesztelni a jelenséget más emberi rasszokon és korcsoportokon is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI Elemzés: EU-s források nélkül csak döcögne a hazai gazdaság
Idén május 1-én ünnepeljük uniós csatlakozásunk 21. évfordulóját. EU-s tagságunknak…
Tovább olvasom >NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >