A vörösbor védi a szívet

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 20. 00:00

A mediterrán étrenden élők „rossz” LDL-koleszterin vérszintje átlagosan alacsonyabb, és közöttük ritkább is a túlsúlyos. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.

Jun Dai és munkacsoportja 276 középkorú férfi ikerpár életét tanulmányozta annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka. Folyamatos EKG felvételekkel figyelték, hogy mennyire hullámzik a szívműködésük üteme. Kutatásuk eredményét a Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóiratban jelentették meg. Korábban több tanulmány igazolta, hogy ha a szívműködés ritmusa csak minimálisan változékony.
A mediterrán étrend kifejezetten növelte a szívműködés ütemének változékonyságát, ami igen kedvező, szívet védő hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezőtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét – írja a Világgazdaság Online.




Kapcsolódó cikkeink