A vörösbor védi a szívet
A mediterrán étrenden élők „rossz” LDL-koleszterin vérszintje átlagosan alacsonyabb, és közöttük ritkább is a túlsúlyos. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.
Jun Dai és munkacsoportja 276 középkorú férfi ikerpár életét tanulmányozta annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka. Folyamatos EKG felvételekkel figyelték, hogy mennyire hullámzik a szívműködésük üteme. Kutatásuk eredményét a Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóiratban jelentették meg. Korábban több tanulmány igazolta, hogy ha a szívműködés ritmusa csak minimálisan változékony.
A mediterrán étrend kifejezetten növelte a szívműködés ütemének változékonyságát, ami igen kedvező, szívet védő hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezőtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >