A vörösbor védi a szívet
A mediterrán étrenden élők „rossz” LDL-koleszterin vérszintje átlagosan alacsonyabb, és közöttük ritkább is a túlsúlyos. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.
Jun Dai és munkacsoportja 276 középkorú férfi ikerpár életét tanulmányozta annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka. Folyamatos EKG felvételekkel figyelték, hogy mennyire hullámzik a szívműködésük üteme. Kutatásuk eredményét a Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóiratban jelentették meg. Korábban több tanulmány igazolta, hogy ha a szívműködés ritmusa csak minimálisan változékony.
A mediterrán étrend kifejezetten növelte a szívműködés ütemének változékonyságát, ami igen kedvező, szívet védő hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezőtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >