A vörösbor védi a szívet
A mediterrán étrenden élők „rossz” LDL-koleszterin vérszintje átlagosan alacsonyabb, és közöttük ritkább is a túlsúlyos. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét.
Jun Dai és munkacsoportja 276 középkorú férfi ikerpár életét tanulmányozta annak tisztázására, mi lehet a mediterrán étkezés titka. Folyamatos EKG felvételekkel figyelték, hogy mennyire hullámzik a szívműködésük üteme. Kutatásuk eredményét a Cardiovascular Quality and Outcomes szakfolyóiratban jelentették meg. Korábban több tanulmány igazolta, hogy ha a szívműködés ritmusa csak minimálisan változékony.
A mediterrán étrend kifejezetten növelte a szívműködés ütemének változékonyságát, ami igen kedvező, szívet védő hatást jelent. Ez a körülmény a kedvezőtlenebb étrendet fogyasztókéhoz képest 9-14 százalékkal csökkenthette a szívbetegség eredetű halálozás kockázatát. Noha a francia konyha sok vajat és telített zsírt használ, a helyi vörösbor mértékletes fogyasztása védi a lakosság szívét – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Föld napja: Felemás a magyar lakosság klímatudatossága
Április 22-e a Föld napja, így kifejezetten aktuális kérdés a…
Tovább olvasom >Országos kampányt indított a Tej Terméktanács a trappista sajt népszerűsítésére
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista…
Tovább olvasom >Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >