A vörös és vadhúsokat a férfiak jobban kedvelik, mint a nők
Magyarországon tízből kilencen szárnyasokat, tízből nyolcan pedig sertéshúst fogyasztanak különösen szívesen a GfK Hungária „Étkezési szokások” tanulmánya szerint. A táplálkozáshoz való hozzáállás terén az egészséges étkezésre törekvők a halat, míg a normál táplálkozás szabályait követők a baromfihúst részesítik előnyben. A nemek tekintetében jelentős eltérés a vad- és vörös húsok kedveltségében mutatkozik.A hazai fogyasztók körében továbbra is a szárnyasok és a sertéshús örvendenek a legnagyobb népszerűségnek amellett, hogy a szárnyashús egyébként is a tíz legkedveltebb élelmiszer közé tartozik Magyarországon – ezt mutatják a GfK Hungária Étkezési szokások felmérésének adatai.
Baromfihúst tízből kilencen, sertést tízből nyolcan fogyasztanak különösen szívesen. Kedveltségét tekintve a hal népszerűbb, mint a marhahús, hiszen míg az előbbit tízből heten, addig az utóbbit tízből mintegy hatan kedvelik nagyon. A legnépszerűbb húsféleségeket viszonylag nagy „lemaradással” követi a kevésbé elterjedt borjú-, vad- és bárányhús: borjúhúst a megkérdezettek 37 százaléka, vadhúst egyharmaduk, bárányt pedig négyből egy válaszadó fogyaszt szívesen.
A vörös és vadhúst jellemzően az erősebbnek mondott nem képviselői részesítik előnyben: míg a marhahúst a férfiak 68 százaléka, addig a nők 46 százaléka kedveli nagyon; a vadhúsokért a hölgyek 23 százaléka, a férfiaknak pedig a 42 százaléka rajong.
Az egyes húsféleségek kedveltsége a korosztályos adatok tükrében, úgy tűnik, mintha egyfajta ízlelés terén végbemenő „érés” eredménye lenne. A hús, mint élelmiszer a 40–59 éves korosztály tagjainak körében a legkedveltebb, legyen szó bár szárnyasról, vad-, bárány-, marha-, borjú-, sertéshúsról vagy éppen halról. Ez vélhetően a kor előrehaladtával a fizetőképesség javulásával párhuzamosan a kipróbált ízek skálájának bővülésével is magyarázható.
Egyedül a sertéshús az, amelynek kedveltsége az iskolázottsági szint növekedésével párhuzamosan némiképp mérséklődik: míg tízből kilenc alapfokú végzettséggel rendelkező megkérdezett fogyaszt különösen szívesen sertéshúst, addig ez az arány a felsőfokú végzettségűek körében már csak 74 százalék.
Talán nem meglepő, hogy a hal azok körében a legnépszerűbb, akik egészséges táplálkozásra törekszenek, a szárnyasokat pedig jellemzően azok szeretik, akik saját bevallásuk szerint a normál táplálkozást részesítik előnyben. A borjú-, vad- és bárányhús fogyasztása a kisebb (1-2 fős) háztartásokban, míg a sertéshús kifejezetten az 5 fős és ennél nagyobb családokban különösen kedvelt.
A megkérdezettek 83 százaléka saját bevallása szerint legalább hetente fogyaszt szárnyast, tízből heten pedig sertést. Halat a válaszadók 17, marhahúst pedig 14 százaléka fogyaszt legalább hetente egyszer.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >