A vörös és vadhúsokat a férfiak jobban kedvelik, mint a nők
Magyarországon tízből kilencen szárnyasokat, tízből nyolcan pedig sertéshúst fogyasztanak különösen szívesen a GfK Hungária „Étkezési szokások” tanulmánya szerint. A táplálkozáshoz való hozzáállás terén az egészséges étkezésre törekvők a halat, míg a normál táplálkozás szabályait követők a baromfihúst részesítik előnyben. A nemek tekintetében jelentős eltérés a vad- és vörös húsok kedveltségében mutatkozik.A hazai fogyasztók körében továbbra is a szárnyasok és a sertéshús örvendenek a legnagyobb népszerűségnek amellett, hogy a szárnyashús egyébként is a tíz legkedveltebb élelmiszer közé tartozik Magyarországon – ezt mutatják a GfK Hungária Étkezési szokások felmérésének adatai.
Baromfihúst tízből kilencen, sertést tízből nyolcan fogyasztanak különösen szívesen. Kedveltségét tekintve a hal népszerűbb, mint a marhahús, hiszen míg az előbbit tízből heten, addig az utóbbit tízből mintegy hatan kedvelik nagyon. A legnépszerűbb húsféleségeket viszonylag nagy „lemaradással” követi a kevésbé elterjedt borjú-, vad- és bárányhús: borjúhúst a megkérdezettek 37 százaléka, vadhúst egyharmaduk, bárányt pedig négyből egy válaszadó fogyaszt szívesen.
A vörös és vadhúst jellemzően az erősebbnek mondott nem képviselői részesítik előnyben: míg a marhahúst a férfiak 68 százaléka, addig a nők 46 százaléka kedveli nagyon; a vadhúsokért a hölgyek 23 százaléka, a férfiaknak pedig a 42 százaléka rajong.
Az egyes húsféleségek kedveltsége a korosztályos adatok tükrében, úgy tűnik, mintha egyfajta ízlelés terén végbemenő „érés” eredménye lenne. A hús, mint élelmiszer a 40–59 éves korosztály tagjainak körében a legkedveltebb, legyen szó bár szárnyasról, vad-, bárány-, marha-, borjú-, sertéshúsról vagy éppen halról. Ez vélhetően a kor előrehaladtával a fizetőképesség javulásával párhuzamosan a kipróbált ízek skálájának bővülésével is magyarázható.
Egyedül a sertéshús az, amelynek kedveltsége az iskolázottsági szint növekedésével párhuzamosan némiképp mérséklődik: míg tízből kilenc alapfokú végzettséggel rendelkező megkérdezett fogyaszt különösen szívesen sertéshúst, addig ez az arány a felsőfokú végzettségűek körében már csak 74 százalék.
Talán nem meglepő, hogy a hal azok körében a legnépszerűbb, akik egészséges táplálkozásra törekszenek, a szárnyasokat pedig jellemzően azok szeretik, akik saját bevallásuk szerint a normál táplálkozást részesítik előnyben. A borjú-, vad- és bárányhús fogyasztása a kisebb (1-2 fős) háztartásokban, míg a sertéshús kifejezetten az 5 fős és ennél nagyobb családokban különösen kedvelt.
A megkérdezettek 83 százaléka saját bevallása szerint legalább hetente fogyaszt szárnyast, tízből heten pedig sertést. Halat a válaszadók 17, marhahúst pedig 14 százaléka fogyaszt legalább hetente egyszer.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >