A víziszárnyasoknak gyártott takarmány mennyisége jelentősen nőtt 2023-ban
Magyarországon a keverőüzemekben 3,65 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2023-ban, szinte ugyanannyit, mint az előző évben (+0,4 százalék). A gyártott keveréktakarmány 49,8 százalékát, 1,82 millió tonnát a baromfitakarmányok adták. A sertéstakarmány 1,262 millió tonnával, a szarvasmarha-takarmányok 461,3 ezer tonnával részesedtek a 2023. évi termelésből.
Az előállított brojlertáp mennyisége 3,3, a pulykatáp-gyártás 6,6 százalékkal csökkent 2023-ban. A tojótápé 5,1 százalékkal nőtt, míg a víziszárnyas szegmensben még erőteljesebb volt a bővülés az alacsony bázis miatt: a kacsa-, valamint a libatakarmány-gyártás 22,4, illetve 25,3 százalékkal múlta felül az előző éves termelést. A sertéstáp-előállítás 4,5 százalékkal mérséklődött, a szarvasmarhatáp mennyisége 14,5 százalékkal emelkedett 2022-höz képest.
A baromfitakarmányok 47,1 százalékát a brojlerek számára előállított keverékek (857 ezer tonna), 20,3 százalékát (369 ezer tonna) a tojótápok adták
A baromfitápok 12,5 százalékát a kacsa-, 5,6 százalékát a libatápok, 14,6 százalékát a pulyka- és egyéb baromfitápok tették ki. A sertéstakarmányok 34,6 százalékkal, a szarvasmarha-takarmányok 12,6 százalékkal részesedtek a 2023. évi teljes termelésből. Az egyéb kérődzők takarmányai az összes termelés mindössze 0,8 százalékát adták. A haltáp és az egyéb (ló, nyúl, vad stb.) tápok együttes mennyiségének aránya 2,1 százalék, azaz 76 ezer tonna volt.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >