A víz egyszerre stratégiai erőforrás és a fenntarthatóság kulcsa
A víz szerepéről és a vízgazdálkodás fejlesztéséről tartott előadást Nagy István agrárminiszter hétfőn Rómában, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) 43. plenáris ülésén.
A tárcavezető rámutatott, a víz az egész bolygón egyidejűleg stratégiai jelentőségű erőforrás és a fenntartható fejlődés kulcstényezője. Kiemelte, a vízkészletek és az élelmiszertermelés biztonságát egyidejűleg kell fenntartani, amelyre főként – a talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítása mellett – az öntözéses gazdálkodás fejlesztése nyújt lehetőséget.
Nagy István hangsúlyozta, Magyarország a felszíni vizekből történő öntözést részesíti előnyben, ezzel csökkentve a felszín alatti vízkészletek túlzott igénybevételét
Ennek érdekében hazánk megteremtette a jogi alapjait az öntözési közösségek létesítésének, amelyekből eddig több mint 200 került hivatalos elismerésre, mintegy 80 ezer hektárnyi területen – részletezte a miniszter. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének július 1. és 7. közötti ülésszakának alkalmával a tagállamok nagy többséggel – köztük Magyarország támogatásával – újraválasztották a FAO főigazgatóját, a kínai Qu Dongyut is.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >DRS-rendszer Magyarországon: tanácsok a sikeres visszaváltáshoz
2024. január 1-jén indult el Magyarországon a DRS (Deposit Return…
Tovább olvasom >Start-uppal együttműködve kínál fenntarthatóbb kávét a német Kaufland
A Cotierra nevű startuppal együttműködésben törekszik a Kaufland arra, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >