A VHT tagja lett a Hússzövetség
A Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) tagja lett október 1-jétől a közepes és nagy sertés- és marhavágó, illetve feldolgozó üzemeket tömörítő Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) – közölte a VHT az MTI-vel csütörtökön.
A megállapodást Éder Tamás, a Hússzövetség és Németh Antal, a VHT elnöke írta alá. A közlemény emlékeztet: a magyar sertéstenyésztés és -feldolgozás teljesítménye az elmúlt években drasztikusan csökkent, miközben továbbra is keresett maradt a magyar sertéshús mind Európában, mind az ázsiai országokban.
A megállapodást aláírók szerint az ágazat helyzetének stabilizálásához és teljesítményének növeléséhez szükség van a parciális érdekképviseleti gondolkodás felszámolására, az egységes fellépésben rejlő előnyök kihasználására. E célok megvalósításának első fontos lépése, hogy a Hússzövetség a VHT tagja lett. A Magyar Húsiparosok Szövetségének a VHT tagságágával a termékpálya egységes szakmai érdekképviselete jelentősen javult, ugyanakkor a Hússzövetség meg tudja őrizni szuverenitását.
A VHT tagsági körének bővülése megfelelő hátteret biztosít a minősített szakmaközi szervezetként való elismeréséhez – húzza alá a közlemény. A szakmaközi szervezetté válás hatékonyabb szakmai munkát és erősebb érdekképviseletet tesz lehetővé, azaz az ágazat szereplői számára a piacszabályozás olyan eszközei is igénybe vehetők lesznek, amelyek a korábbinál hatékonyabban segítik a piaci versenyben való helytállást, és javítják a termelési biztonságot.
Ugyanígy bizonyos állami feladatok átvállalásával és végrehajtásával szintén tovább javítható a gazdálkodási környezet a termékpálya résztvevői számára – húzza alá a közlemény.
A közlemény utal arra, hogy a VHT ez év februárjában együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel, ami egy stratégia megállapodás előkészítését célozta, és egyben a szakmaközi szervezetté való átalakulást is elősegíti.
A mostani megállapodás a kormány által elfogadott sertésstratégia megvalósítását, azaz az ágazat megmentésének intézményi hátterét is erősíteni kívánja – olvasható a közleményben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >