A válság alatt is emelkedő pályán a Fino-Food Kft

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 02. 28. 11:38

A kaposvári tejfeldolgozó cég, a Fino-Food Kft. néhány év alatt megsokszorozta árbevételét. A sikert egy 2008-as EU-s támogatás elnyerése alapozta meg, mellyel speciális hőkezelésű tejjel jelentek meg a piacon.

A cég alapítója, Strausz Antal 1889-ben kezdte meg a sajt és vaj gyártását Tamásiban. Kaposvári telephelyükön jelenleg 162 fő dolgozik, a naponta beérkező tej mennyisége 180 ezer liter. Az alapanyagot teljes egészében a Dél-dunántúli régióból szerzik be, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően 2013 nyarán már a beérkező alapanyag felét saját telepekről fogják biztosítani.

2005-ben 427,1 millió forintos támogatást kaptak a kaposvári tejfeldolgozó üzem EU-s előírásoknak megfelelő felújítására. A piaci igényekre reagálva viszont úgy döntött a cég, hogy bővíti termékválasztékát, újabb pályázatot ad be, így 2008-ban közel 1 milliárd forintot ruháztak be az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatásával. Ezzel a legmodernebb technológia mellett tudták a tejgyártást nagyobb mértékben is beindítani, a speciális hőkezelés miatt a friss tej szavatossági idejét sikerült megemelni 30 napra.

A gyártókapacitás fokozatosan emelkedett a cégnél, amely a válság kitörése ellenére is az árbevétel drasztikus emelkedését hozta el. Míg 2005-ben az éves árbevétel 1,5 milliárd forint volt, addig 2012-ben már 10,2 milliárdos árbevételről számolt be a társaság. A magyar termékek iránt a kereskedelmi láncok és a nagykereskedők részéről fokozott érdeklődés tapasztalható, ráadásul az exportértékesítés is felpörgőben van, a balkáni országokból növekvő érdeklődésre van kilátás. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink