A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna hulladék keletkezik, melynek 70%-a egyszer használatos csomagolóanyagokból, műanyag dekorációkból és rövid élettartamú ajándéktárgyakból származik, ezenkívül sok konyhai maradék is keletkezik. A legújabb kutatások szerint a Valentin-napi ünneplések során előállított hulladék mennyisége drasztikusan növekszik, hatalmas környezeti terhet jelentve a bolygó számára. A virágcsokrok, csokoládék, apró dísztárgyak és egyéb kiegészítők gyakran több ezer kilométerre készülnek, és szinte azonnal a kukában kötnek ki. Kis odafigyeléssel káros hatásaik nagy mértékben csökkenthetők.

Az éttermek élelmiszerhulladék-termelése is 35%-kal nő Valentin-nap hetében
A Valentin-napi vacsora és ajándék is lehet fenntartható – hívja fel a figyelmet az Európai Éghajlati Paktum új partnerszervezete, a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A fenntartható étkezési kultúra megteremtéséért dolgozó kezdeményezés szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a hagyományos Valentin-napi ajándékok és ételek – a virágcsokrok, csokoládék, dekoratív apróságok és egyéb, rövid élettartamú termékek – már önmagukban is problémát jelentenek. Az ezek előállításához szükséges, gyakran importált alapanyagok, hosszú szállítási láncok és intenzív hűtési rendszerek mellett az is ellenük szól, hogy ezek a termékek többnyire az eldobható kategóriába esnek, fogyasztás után szinte azonnal a hulladéklerakókban vagy égetőkben végzik, tovább növelve az károsanyag-kibocsátást. Csupán az Egyesült Királyságban 4200 tonna élelmiszerhulladék keletkezik, és az éttermek élelmiszerhulladék-termelése is 35%-kal nő Valentin-nap hetében.
Az Európai Éghajlati Paktum egyik fő célja, hogy felhívja az egyéni cselekvések fontosságára a figyelmet. A különböző ünnepek kifejezetten olyan alkalmak, amikor érdemes élni ennek lehetőségével. A hagyományos, nagy környezeti lábnyommal járó ajándékok helyett számos olyan alternatív megoldás létezik, amelyek nemcsak személyesebbek, de hosszú távon is hasznosak.
A messze termesztett, sok vegyszerrel kezelt és februárban még nem szezonális virágcsokrok helyett például cserepes, helyi termelésű virágokat vagy fűszernövényeket ajándékozhatunk. Az ipari, nagyüzemi és gyakran etikailag megkérdőjelezhető módon és erdőirtás árán készülő csokoládé helyett hazai kézműves, fair trade vagy bio finomságokat is vásárolhatunk, készíthetünk. Így az ízélmény mellett biztosak lehetünk abban, hogy etikus és felelős módon készült terméket adunk ajándékba.
Kapcsolódó cikkeink
Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >Versenyhatósági iránymutatás a divat- és textilipar számára a fenntarthatósági és környezetbarát jelölésekkel kapcsolatban
Tanácsokat nyújtott nyílt levélben a világ fogyasztóvédelmi hatóságait tömörítő nemzetközi…
Tovább olvasom >Publikálta fenntarthatósági jelentését az OPUS GLOBAL Nyrt.
Immár harmadik fenntarthatósági jelentését tette közzé az OPUS GLOBAL Nyrt.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Terjednek a sötét mintázatok az e-kereskedelemben – és gyakoribb ellenük a hatósági fellépés is
Sürgetés, nyomásgyakorlás, költségek elrejtése vagy „csepegtetése” – egyre gyakrabban alkalmazzák…
Tovább olvasom >Történelmi csúcson a vállalati fúziók – gyorsabb eljárásokkal, mesterséges intelligenciával dolgozik a GVH
2024-ben rekordszámú vállalati összefonódás történt Magyarországon, az érintett cégek összesített…
Tovább olvasom >Fagy sújtotta a hazai gyümölcsösöket – áremelkedéssel és kínálati hiánnyal indul a szezon
Május beköszöntével egyre több szezonális gyümölcs jelenik meg a boltokban…
Tovább olvasom >