A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna hulladék keletkezik, melynek 70%-a egyszer használatos csomagolóanyagokból, műanyag dekorációkból és rövid élettartamú ajándéktárgyakból származik, ezenkívül sok konyhai maradék is keletkezik. A legújabb kutatások szerint a Valentin-napi ünneplések során előállított hulladék mennyisége drasztikusan növekszik, hatalmas környezeti terhet jelentve a bolygó számára. A virágcsokrok, csokoládék, apró dísztárgyak és egyéb kiegészítők gyakran több ezer kilométerre készülnek, és szinte azonnal a kukában kötnek ki. Kis odafigyeléssel káros hatásaik nagy mértékben csökkenthetők.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2025/02/Felelos-gasztrohos-valentin-kampany-1024x1024.jpg)
Az éttermek élelmiszerhulladék-termelése is 35%-kal nő Valentin-nap hetében
A Valentin-napi vacsora és ajándék is lehet fenntartható – hívja fel a figyelmet az Európai Éghajlati Paktum új partnerszervezete, a Felelős Gasztrohős Alapítvány. A fenntartható étkezési kultúra megteremtéséért dolgozó kezdeményezés szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy a hagyományos Valentin-napi ajándékok és ételek – a virágcsokrok, csokoládék, dekoratív apróságok és egyéb, rövid élettartamú termékek – már önmagukban is problémát jelentenek. Az ezek előállításához szükséges, gyakran importált alapanyagok, hosszú szállítási láncok és intenzív hűtési rendszerek mellett az is ellenük szól, hogy ezek a termékek többnyire az eldobható kategóriába esnek, fogyasztás után szinte azonnal a hulladéklerakókban vagy égetőkben végzik, tovább növelve az károsanyag-kibocsátást. Csupán az Egyesült Királyságban 4200 tonna élelmiszerhulladék keletkezik, és az éttermek élelmiszerhulladék-termelése is 35%-kal nő Valentin-nap hetében.
Az Európai Éghajlati Paktum egyik fő célja, hogy felhívja az egyéni cselekvések fontosságára a figyelmet. A különböző ünnepek kifejezetten olyan alkalmak, amikor érdemes élni ennek lehetőségével. A hagyományos, nagy környezeti lábnyommal járó ajándékok helyett számos olyan alternatív megoldás létezik, amelyek nemcsak személyesebbek, de hosszú távon is hasznosak.
A messze termesztett, sok vegyszerrel kezelt és februárban még nem szezonális virágcsokrok helyett például cserepes, helyi termelésű virágokat vagy fűszernövényeket ajándékozhatunk. Az ipari, nagyüzemi és gyakran etikailag megkérdőjelezhető módon és erdőirtás árán készülő csokoládé helyett hazai kézműves, fair trade vagy bio finomságokat is vásárolhatunk, készíthetünk. Így az ízélmény mellett biztosak lehetünk abban, hogy etikus és felelős módon készült terméket adunk ajándékba.
Kapcsolódó cikkeink
Fenntarthatóság és természetvédelem egy nagyberuházásban
Az idén tavasszal nyíló Le Primore Hotel & Spa nemcsak…
Tovább olvasom >Valentin-napi gasztronómiai kaland Gianni Annonival a Candy szervezésében
Egy igazán különleges desszertkészítő élményre invitálta a gasztronómia szerelmeseit a…
Tovább olvasom >KPMG: a magyarországi nagyvállalatok 78 százaléka készített tavaly fenntarthatósági jelentést
A legnagyobb 100 magyarországi nagyvállalat 78 százaléka készített tavaly fenntarthatósági…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >