A vágócsirke és a vágópulyka termelői ára is alacsonyabb, mint tavaly
Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 487,3 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2024 első nyolc hónapjában, 10,9 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Ebből a vágócsirke 350,5 ezer tonnát (+6,4 százalék), a vágópulyka 45,4 ezer tonnát (+0,4 százalék) tett ki.
Az Európai Bizottság adatai szerint 269 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2024 első negyvenegy hetében, ami nem változott számottevően az előző évihez viszonyítva. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 16,1 százalékkal 415,3 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 13,4 százalékkal 590,3 forint/kilogrammra csökkent 2024 első negyvenegy hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1752,6 forint/kilogramm (–10,2 százalék), a csontos csirkemellé 1163,6 forint/kilogramm (–10,5 százalék), a csirkemell (összesen) ára 1725,1 forint/kilogramm (–10,3 százalék) volt a megfigyelt periódusban.
AKI PÁIR
Kapcsolódó cikkeink
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >Ezrek tüntettek Londonban a farmokra kivetett örökösödési adó ellen
Ezrek tüntettek kedden Londonban a mezőgazdasági vállalkozásokra kivetett örökösödési adó…
Tovább olvasom >A nyerstej termelői ára 17 százalékkel emelkedett egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >