A vadhús egészséges, de alig fogyasztjuk

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 09. 18. 12:10

A vadhús Magyarországon ritkaságnak számít a mindennapi étkezések során, pedig az ország éves forgalma megközelíti a 800 tonnát. Ennek ellenére a magyar lakosság mindössze 30-40 dekagrammot fogyaszt évente, szemben a sertéshúsból elfogyasztott több mint 30 kilogrammal – írja az Agrárszektor.

Tizedannyi vadhúst fogyasztunk, mint sertéshúst

A VADEX Zrt. vadhúsfeldolgozó üzem adatai szerint a belföldi értékesítésben a szarvas húsa vezet (74%), amit a vaddisznó követ (21%), míg az őz és a muflon részesedése elenyésző. Ennek oka lehet a vadhús viszonylag magas ára és a korlátozott hozzáférhetőség. A friss vadhús ritkán kerül a háztartásokba, a boltok polcain pedig főleg fagyasztott formában található meg.

Az ünnepi időszakban ugyan növekszik a kereslet, de az áremelkedések – különösen a sertéshúsé – miatt ez sem hoz jelentős fordulatot a belföldi fogyasztásban. Az exportpiac viszont erősebb, bár az elmúlt években nőtt a belföldi eladások aránya, köszönhetően az átalakuló fogyasztási szokásoknak.

A vadhús egészséges alternatíva lehetne: alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, mint az omega-3 és omega-6, és nincs benne hozzáadott hormon vagy antibiotikum. Ára viszont sokakat visszatart: a vaddisznó szűzpecsenye kilója 8850 forint körül mozog, míg a szarvas bélszín átlagosan 10 641 forintba kerül.

Ahhoz, hogy a vadhús nagyobb szerepet kapjon a magyar konyhákban, mind az árak csökkentése, mind a szélesebb körű elérhetőség szükséges lenne.

Kapcsolódó cikkeink