A vadhús egészséges, de alig fogyasztjuk
A vadhús Magyarországon ritkaságnak számít a mindennapi étkezések során, pedig az ország éves forgalma megközelíti a 800 tonnát. Ennek ellenére a magyar lakosság mindössze 30-40 dekagrammot fogyaszt évente, szemben a sertéshúsból elfogyasztott több mint 30 kilogrammal – írja az Agrárszektor.
A VADEX Zrt. vadhúsfeldolgozó üzem adatai szerint a belföldi értékesítésben a szarvas húsa vezet (74%), amit a vaddisznó követ (21%), míg az őz és a muflon részesedése elenyésző. Ennek oka lehet a vadhús viszonylag magas ára és a korlátozott hozzáférhetőség. A friss vadhús ritkán kerül a háztartásokba, a boltok polcain pedig főleg fagyasztott formában található meg.
Az ünnepi időszakban ugyan növekszik a kereslet, de az áremelkedések – különösen a sertéshúsé – miatt ez sem hoz jelentős fordulatot a belföldi fogyasztásban. Az exportpiac viszont erősebb, bár az elmúlt években nőtt a belföldi eladások aránya, köszönhetően az átalakuló fogyasztási szokásoknak.
A vadhús egészséges alternatíva lehetne: alacsony zsír- és magas fehérjetartalmú, tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, mint az omega-3 és omega-6, és nincs benne hozzáadott hormon vagy antibiotikum. Ára viszont sokakat visszatart: a vaddisznó szűzpecsenye kilója 8850 forint körül mozog, míg a szarvas bélszín átlagosan 10 641 forintba kerül.
Ahhoz, hogy a vadhús nagyobb szerepet kapjon a magyar konyhákban, mind az árak csökkentése, mind a szélesebb körű elérhetőség szükséges lenne.
Kapcsolódó cikkeink
Vadul a kiskereskedelem
Az elmúlt években a vadhúságazat a kiskereskedelemre fókuszált. Ennek meg…
Tovább olvasom >Agrárkamara: Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában
Magyarország az egyik legjelentősebb vadhúsexportőr Európában – derül ki a…
Tovább olvasom >Keresett exportcikk a magyar vadhús
Miközben itthon még kevesen ismerik, külföldön keresett termék a magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiberbűnözés és AI: veszélyek és lehetőségek
Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója a…
Tovább olvasom >Pazarlóbban bánnak a készételekkel a háztartások
Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih…
Tovább olvasom >Kettészakadt a kkv-szektor: a nagyobbak már pozitívan látják a jövőt
A K&H kkv bizalmi index kutatás második negyedéves eredményei alapján…
Tovább olvasom >