A transzzsírsavtartalom is témája volt a NÉBIH vendéglátóhelyi ellenőrzéseinek
Csaknem 3 000 ellenőrzés, 16 000 megvizsgált hazai és külföldi élelmiszer tétel és összesen mintegy 12 500 000 Ft bírság a tavaszi szezonális ellenőrzés fő számai. A Húsvétot megelőző két hetes időszakban – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával – a gasztronómiai hagyományoknak megfelelő termékekre fókuszált az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság.
A vendéglátó-étkeztető vállalkozásoknál és a cukrászatokban a transzzsírsav tartalmú alapanyagok felhasználására vonatkozó eljárások és nyilvántartások ellenőrzésére is sor került.
A két hetes időszakban országosan összesen 2 951 ellenőrzést végeztek a szakemberek. A feltárt szabálytalanságok miatt 58 alkalommal figyelmeztetett a hatóság, és 176 esetben összesen 12 540 246 Ft bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált 16 222 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,3%-át (438 tételt) kellett kivonni a forgalomból 9 tonna mennyiségben, melynek értéke meghaladta a 6 millió forintot.
Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben megállapított különböző hiányosságok előfordulási aránya hasonló a 2013-ban tapasztalttal, első helyen a higiéniai hiányosságok állnak. A nyomon követhetőségre vonatkozó hibák előfordulási aránya 4%-ról 2,4%-ra csökkent.
A forgalomból kivont élelmiszerek aránya a vizsgált tételek számához képest kis mértékben (2,6%-ról 3,3%-ra) emelkedett a Húsvét előtti két hétben végzett ellenőrzések alapján.
(Képünk csak illusztráció!)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >