A töltött káposzta a magyarok legkarácsonyibb étele

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 12. 02. 11:34
🎧 Hallgasd a cikket:

A halászléhez a magyarok fele ragaszkodik karácsonykor, a töltött káposztához pedig még ennél is többen. Zserbó és mézeskalács nélkül meglenne a többség, de bejgli nélkül nem igazi ünnep az ünnep a TV Paprika felmérése szerint*. És ha már bejgli, a többség saját maga süti, és minden második azt sem bánja, ha szakad, ha az íze jó. A karácsonyi vacsora felelősei közül minden harmadik már tervezi a menüt, de a többség majd csak advent közepén fordul rá. Minden negyedik magyar csak képernyőn élvezi a rendhagyó karácsonyi menüket, de ő maga hagyományos ízekre vágyik. A bevált főételeinkhez ragaszkodunk, a desszertekkel viszont bátrabban kísérletezünk.

Karácsonyi dekor feltéve, ajándékok beszerezve, becsomagolva, rendrakás és takarítás, és még ott van az a kérdés is, hogy ki mit szeret enni, újítsunk-e vagy maradjunk a jól bevált fogásoknál. Hogy a karácsony tényleg a meghitt együttlétről szóljon, és hogy senki se maradjon éhes, milyen korán kezdjük a menütervezést? Mik azok az ételek, amik nélkül nem jön el a Jézuska, és vajon mihez ragaszkodunk és miből engedünk karácsonykor? – ezekre volt kíváncsi a TV Paprika.

Nem bízzuk a véletlenre a karácsonyi menüt

Többségében biztonsági játékosok felelnek a karácsonyi menüért. Fölényben vannak ugyan azok, akik csak advent közepén kezdik a hangolódást, de minden harmadikuk már december első napjaiban elkezdi tervezni – legalább fejben –, hogy miket fog sütni, főzni, mit vesz meg, kinek milyen feladatot ad. Minden tizedik vallja magáról, hogy ő rutinos pánikoló, és csak közvetlenül karácsony előtt fordul rá arra a kérdésre, hogy szegedi vagy bajai halászlé, netán  mediterrán halleves bugyogjon majd a fazékban december 24-én. Kevesen ugyan, de vannak olyanok is, akik csak áramolnak a flow-val és lesz, ami lesz alapon az utolsó pillanatban döntik el, hogy mi kerüljön a terített asztalra. A külcsín egyébként kritikus kérdés minden második válaszadónál. Ők jellemzően ünnepi étkészlettel, szalvétával terítenek, dekorálnak, majd csillogó poharakkal koccintanak.

Töltött káposzta bejglivel – a tökéletes kombó

Mik azok az ízek, amikhez ragaszkodunk? A többség szerint, ha főétel, akkor töltött káposzta, ha desszert, akkor pedig a bejgli az, ami nem hiányozhat az ünnepi menüből. Tízből hat magyar szerint töltött káposzta nélkül nem teljes az ünnep. Káposzta után pedig halakban utazunk, mert a halászléről a válaszadók fele, a rántott halról pedig a 37 százaléka nem mondana le.

A bejgli valamivel kevésbé fontos, mint a töltött káposzta, de a többség számára (56%) kell legalább egy szelet bejgli ahhoz, hogy tökéletesen átérezhessék a karácsony ízeit. Tízből hat háztartásban saját bejgli készül, és minden másodikukat az sem érdekli, ha megreped a teteje, ha az íze tökéletes. A bejglit a zserbó, majd a mézeskalács követik a sorban, de a TV Paprika felmérésének adatai alapján úgy néz ki, hogy mind zserbó, mint pedig mézeskalács nélkül eltelhetne az ünnep, hiszen míg a zserbóhoz a válaszadók 38 százaléka ragaszkodik, addig a mézeskalácshoz már csak tízből hárman.

A főételekhez inkább ragaszkodunk karácsonykor, desszertek terén bátrabbak vagyunk

Ugyanannyian vannak azok, akik kísérleteznek új ízekkel, újragondolt fogásokkal, mint azok, akik ragaszkodnak a hagyományos, bevált receptjeikhez karácsonykor. Minden negyedik családnál biztosan lesz valamilyen új fogás, és minden negyediknél biztosan nem. Ők általában azok, akik a képernyőn ugyan szeretik nézni, ahogyan rendhagyó menük készülnek, de az asztalon a hagyományos ízekre vágynak.

Azt, hogy lesz-e újdonság, a többiek egy részénél majd az dönti el, hogy marad-e plusz idő a kísérletezésre. A fennmaradók pedig a főételeikhez ragaszkodnak, de a desszertek terén lehet, hogy kipróbálnak pár újdonságot, esetleg kevernek egy új bejgli ízt vagy a zserbót akár cake-pop formájában készítik el.

*A TV Paprika online felmérését 2025 novemberében 466-an töltötték ki olyanok, akik közül mindannyian sütnek, főznek karácsonyra.

Kapcsolódó cikkeink