A területek kétharmadán befejeződött a szőlőszüret
A területek mintegy kétharmadán már befejeződött a szőlőszüret – közölte a földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán szombaton.
Fazekas Sándor az Angyal Borászat és Szőlőbirtokon tett látogatása során újságíróknak elmondta, hogy a tervek szerint haladnak a munkák, a többi borvidékhez képest Tokaj-Hegyalján azonban némileg később kezdték meg a szüretet.
Az aszú szempontjából remélhetőleg kiváló év lesz a 2016-os, ehhez kedvező volt az időjárás a tokaji borvidéken – tette hozzá a tárcavezető.
Az idei aszúkiválóságok kiválasztása folyamatban van, beérkeztek a tételek, és remélhetőleg még idén megjelenhet a nemzeti borválogatottat bemutató könyv is – közölte a miniszter.
Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt években különböző pályázati támogatásokból több borászati és szőlészeti fejlesztés valósult meg Tokaj-Hegyalján, bővült a feldolgozókapacitás, és újabb pincészetek létesültek. A fejlesztések eredményeként a szőlőfeldolgozás, a borkészítés és a vendéglátás világszintű Tokajban és a környező településeken, ezek a beruházások elengedhetetlenek ahhoz, hogy Tokaj megtartsa előkelő helyét a világ borkínálatában – fogalmazott.
A miniszter az MTI kérdésére elmondta, hogy a hungarikumok között a tokaji aszú az egyik legrégebbi érték, amely Magyarország „nagykövete” a világ legtávolabbi pontjain is.
Kapcsolódó cikkeink
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá…
Tovább olvasom >Aszályos évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség várható
Az aszály miatt az idei évjáratot kisebb mennyiség, de potenciálisan…
Tovább olvasom >Korábban kezdődik a szüret: idén gyengébb almahozamra számíthatunk Magyarországon
Az idei évben minden eddiginél korábban indulhat a szüret a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >