A termelőtől rögtön a menzára kerülhet a helyben termelt zöldség és gyümölcs
Szerdától a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg a közétkeztetéssel foglalkozók – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Fejér megyei Mányban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a közbeszerzési törvény ezirányú változtatása újabb fontos lépés azon az úton, amelynek célja a magyar piac magyar megnyitása a termelők előtt.
Szerinte a korábbi kormányzati időszakokban nem volt mód arra, hogy a közétkeztetési intézmények (pld. iskolai menzák, szociális étkeztetést végzők) közvetlenül vásárolhassák meg a helyi termelők terményeit, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított, aszalt termékeket, s így a helyben megtermelt zöldség sokszor több száz kilométert "utazott", mire az asztalra került.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége részéről Kiss Miklós elmondta, hogy a beszállító gazdáknak magas minőséget kell garantálniuk, de szerinte ezzel nem is lesz probléma, mert „a helyben megtermelt élelmiszer általában jobb minőségű, mint azok, amiket egy központból szállítanak ki”. Ettől függetlenül az így a konyhákra kerülő alapanyagokat természetesen ugyanolyan szigorúan ellenőrzik a hatóságok, mint bármely más esetben – ismertette a MAGOSZ képviselőjének álláspontját a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >Magyar sertéshús-külkereskedelem: drámai visszaesés az első öt hónapban
Miközben a világ meghatározó sertéshúspiacain – így az Egyesült Államokban,…
Tovább olvasom >