A termelőtől rögtön a menzára kerülhet a helyben termelt zöldség és gyümölcs
Szerdától a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg a közétkeztetéssel foglalkozók – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Fejér megyei Mányban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a közbeszerzési törvény ezirányú változtatása újabb fontos lépés azon az úton, amelynek célja a magyar piac magyar megnyitása a termelők előtt.
Szerinte a korábbi kormányzati időszakokban nem volt mód arra, hogy a közétkeztetési intézmények (pld. iskolai menzák, szociális étkeztetést végzők) közvetlenül vásárolhassák meg a helyi termelők terményeit, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított, aszalt termékeket, s így a helyben megtermelt zöldség sokszor több száz kilométert "utazott", mire az asztalra került.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége részéről Kiss Miklós elmondta, hogy a beszállító gazdáknak magas minőséget kell garantálniuk, de szerinte ezzel nem is lesz probléma, mert „a helyben megtermelt élelmiszer általában jobb minőségű, mint azok, amiket egy központból szállítanak ki”. Ettől függetlenül az így a konyhákra kerülő alapanyagokat természetesen ugyanolyan szigorúan ellenőrzik a hatóságok, mint bármely más esetben – ismertette a MAGOSZ képviselőjének álláspontját a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >