A termelőtől rögtön a menzára kerülhet a helyben termelt zöldség és gyümölcs
Szerdától a helyben termelt terményeket közvetlenül, közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg a közétkeztetéssel foglalkozók – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Fejér megyei Mányban tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a közbeszerzési törvény ezirányú változtatása újabb fontos lépés azon az úton, amelynek célja a magyar piac magyar megnyitása a termelők előtt.
Szerinte a korábbi kormányzati időszakokban nem volt mód arra, hogy a közétkeztetési intézmények (pld. iskolai menzák, szociális étkeztetést végzők) közvetlenül vásárolhassák meg a helyi termelők terményeit, a zöldséget, gyümölcsöt, tejet, tojást, mézet, szárított, aszalt termékeket, s így a helyben megtermelt zöldség sokszor több száz kilométert "utazott", mire az asztalra került.
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége részéről Kiss Miklós elmondta, hogy a beszállító gazdáknak magas minőséget kell garantálniuk, de szerinte ezzel nem is lesz probléma, mert „a helyben megtermelt élelmiszer általában jobb minőségű, mint azok, amiket egy központból szállítanak ki”. Ettől függetlenül az így a konyhákra kerülő alapanyagokat természetesen ugyanolyan szigorúan ellenőrzik a hatóságok, mint bármely más esetben – ismertette a MAGOSZ képviselőjének álláspontját a hirszerzo.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >