A szőlő jobban bírja az aszályt, mint a kukorica
A néhány napja a hidegfronttal érkezett nagy eső csak egy picit enyhítette az aszály okozta gondokat. Tokaj-Hegyalján például tízszer ennyi csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a szőlő megkapja a kellő vízmennyiséget. Még rosszabb helyzetben van azonban a kukorica…
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/Ke%CC%81pernyo%CC%8Bfoto%CC%81-2022-08-06-22.45.56-1024x621.png)
A kukorica az aszály nagy vesztese
„Legalább 150–200 milliméter csapadék hiányzik a talajból Tokaj-Hegyalján”
– tudtuk meg Molnár Pétertől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől.
A borvidéken közel hatezer hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A gazdák kicsit szerencsésebb helyzetben vannak azoknál, akik kukoricából vagy napraforgóból szeretnek megélni. Ez a két növény idén alig ad majd betakarítani valót. A szőlő azonban még csak most kezd érni.
A szőlő esetében álló fás kultúráról van szó, egészen mélyen tud meggyökerezni a talajban és télen raktározott is a növény az akkori csapadékból – így Molnár Péter.
Azt azonban ő sem tagadja, kerülhet még veszélybe az idei termés. Különösen a fiatal telepítéseknél, ahol még nem volt idő a megfelelő gyökérzet kialakítására. Most az idősebb tőkék vannak helyzeti előnyben, azoknak már mélyen vannak a gyökereik és a szélsőségesebb meleget is tűrik.
Emellett az sem mindegy, milyen szőlőfajtáról van szó. A borvidéken engedélyezett szőlőfajták – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar – közül a furmint a legellenállóbb. A szőlészek azonban ezt természetesen tudják, ezért az érzékenyebb fajtákat – mint amilyen a sárgamuskotály – eleve olyan területekre ültetik, ami az átlagosnál vizesebb, jobban tartja a csapadékot.
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: Egyre nagyobb területen van aszály
Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a száraz, meleg idő ideális az aratáshoz
A száraz, meleg idő ideális az aratáshoz, de az ország…
Tovább olvasom >Az EU engedélyezi a géntechnológiával módosított kukorica élelmiszerként és takarmányként való felhasználását
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fidelity: Három téma, ami Q3-ban alakítja a befektetéseket
Eljött a járványt követő normalizálódás, amelyet annyira vártunk? A gazdasági…
Tovább olvasom >Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >