A szőlő jobban bírja az aszályt, mint a kukorica
A néhány napja a hidegfronttal érkezett nagy eső csak egy picit enyhítette az aszály okozta gondokat. Tokaj-Hegyalján például tízszer ennyi csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a szőlő megkapja a kellő vízmennyiséget. Még rosszabb helyzetben van azonban a kukorica…

A kukorica az aszály nagy vesztese
„Legalább 150–200 milliméter csapadék hiányzik a talajból Tokaj-Hegyalján”
– tudtuk meg Molnár Pétertől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől.
A borvidéken közel hatezer hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A gazdák kicsit szerencsésebb helyzetben vannak azoknál, akik kukoricából vagy napraforgóból szeretnek megélni. Ez a két növény idén alig ad majd betakarítani valót. A szőlő azonban még csak most kezd érni.
A szőlő esetében álló fás kultúráról van szó, egészen mélyen tud meggyökerezni a talajban és télen raktározott is a növény az akkori csapadékból – így Molnár Péter.
Azt azonban ő sem tagadja, kerülhet még veszélybe az idei termés. Különösen a fiatal telepítéseknél, ahol még nem volt idő a megfelelő gyökérzet kialakítására. Most az idősebb tőkék vannak helyzeti előnyben, azoknak már mélyen vannak a gyökereik és a szélsőségesebb meleget is tűrik.
Emellett az sem mindegy, milyen szőlőfajtáról van szó. A borvidéken engedélyezett szőlőfajták – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar – közül a furmint a legellenállóbb. A szőlészek azonban ezt természetesen tudják, ezért az érzékenyebb fajtákat – mint amilyen a sárgamuskotály – eleve olyan területekre ültetik, ami az átlagosnál vizesebb, jobban tartja a csapadékot.
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: csapadékra várnak a növények
Az elmúlt egy hét csapadékszegény időjárása nem tett jót a…
Tovább olvasom >Befejeződött az aratás Békés vármegyében
Befejeződött az aratás Békésben, a termésátlagok jóval elmaradnak az előző…
Tovább olvasom >Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >