A szőlő jobban bírja az aszályt, mint a kukorica

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 05. 10:40

A néhány napja a hidegfronttal érkezett nagy eső csak egy picit enyhítette az aszály okozta gondokat. Tokaj-Hegyalján például tízszer ennyi csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy a szőlő megkapja a kellő vízmennyiséget. Még rosszabb helyzetben van azonban a kukorica…

A kukorica az aszály nagy vesztese

„Legalább 150–200 milliméter csapadék hiányzik a talajból Tokaj-Hegyalján”

– tudtuk meg Molnár Pétertől, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökétől.

A borvidéken közel hatezer hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel. A gazdák kicsit szerencsésebb helyzetben vannak azoknál, akik kukoricából vagy napraforgóból szeretnek megélni. Ez a két növény idén alig ad majd betakarítani valót. A szőlő azonban még csak most kezd érni.

A szőlő esetében álló fás kultúráról van szó, egészen mélyen tud meggyökerezni a talajban és télen raktározott is a növény az akkori csapadékból – így Molnár Péter.

Azt azonban ő sem tagadja, kerülhet még veszélybe az idei termés. Különösen a fiatal telepítéseknél, ahol még nem volt idő a megfelelő gyökérzet kialakítására. Most az idősebb tőkék vannak helyzeti előnyben, azoknak már mélyen vannak a gyökereik és a szélsőségesebb meleget is tűrik.

Emellett az sem mindegy, milyen szőlőfajtáról van szó. A borvidéken engedélyezett szőlőfajták – furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő, kabar – közül a furmint a legellenállóbb. A szőlészek azonban ezt természetesen tudják, ezért az érzékenyebb fajtákat – mint amilyen a sárgamuskotály – eleve olyan területekre ültetik, ami az átlagosnál vizesebb, jobban tartja a csapadékot.

A teljes anyag az Index cikkében folytatódik… 

Kapcsolódó cikkeink