Megkezdődött Villányban a kékoportó szüretelése
Villányban a meleg időjárás miatt a szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték meg a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösborfajtáját adó kékoportó szüretelését – közölte a 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára pénteken az MTI-vel.
Nagy Gergely elmondta, hogy a borászok egy része már a napokban elkezdte szedni a kékoportót, a hétvégétől, hétfőtől kezdődik a borvidék egészén a fajta betakarítása.
A Villányban 377 hektáron termesztett kékszőlőfajta idei terméséről azt közölte: a minőség abszolút jónak ígérkezik, a szőlősgazdák bizakodók. A minták jellemzően 170-180 gramm/liter cukrot és 5-6 gramm/liter savat tartalmaznak. A termés mennyiségét „jó erős átlagosnak” nevezte és hektáronként mintegy 70-80 mázsára becsülte a hegyközségi titkár. A kékoportó villányi termésátlaga évek óta hektáronként 60-92 mázsa között változik.
Nagy Gergely az MTI érdeklődésére jelezte, hogy az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt – a korábbiakon túl – nem kellett további növényvédelmet alkalmazni, a későérésű fajtákat azonban fogják még kezelni.
Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül általában szeptember közepén kezdik szüretelni a 293 hektáron termesztett Merlot-t, 330 hektárról a Cabernet Franc-t. Szeptember végén, október elején szedik a Sauvignont, amelyet 437 hektáron termelnek.
A hegyközségi titkár azt mondta: ha marad a meleg időjárás, akkor a bordeaux-i fajták szüretének időpontja is előrébb jöhet. Nagy Gergely szerint a továbbiakban száraz, enyhén meleg idő kedvezne leginkább a villányi gazdáknak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Májusi fagyok: veszélyben a szőlőhajtások és palánták
Bár a májusi esőt aranyat érőként emlegeti a népi bölcsesség…
Tovább olvasom >Szőlő alapú gintermékeket fejlesztett ki a PTE és a Danubiana Kft.
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékeket és gyártási technológiát fejlesztett…
Tovább olvasom >Tízmillió forint összdíjazású pályázatot hirdet Tokaj
Tízmillió forint összdíjazású művészeti pályázatot hirdet Tokaj a világörökségi borvidék…
Tovább olvasom >További cikkeink
A száj- és körömfájás járványnak lassan vége, de a gazdasági hatásaira megoldást kell találni
Idén márciusban ütötte fel fejét hazánkban a párosujjú patásokat érintő…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >