Budai Gourmet: új szervezés, új struktúra
2011-ben már a Sziget Kulturális Szervezőiroda rendezésében várja látogatóit a hazai gasztro-kulturális élet egyik kiemelkedő eseménye, a Budai Gourmet.
Miután az elmúlt években, mind a Sziget Szervezőiroda egyéb rendezvényein, mind a hazai rendezvénypiacon jelentős fejlődés és érdeklődés volt tapasztalható a gasztronómiai kínálat terén, a Sziget Kft. vezetői úgy döntöttek, hogy átveszik a nekik felkínált Budai Gourmet szervezését. A komoly hagyományokra visszatekintő eseményt – a korábbi értékeit megtartva – a meglévő gasztronómiai rendezvénypalettától jelentősen eltérő koncepció szerint kívánják a jövőben megszervezni.
A Gourmet – a nevéhez méltóan – a gasztropalettáról kizárólag a minőségi termékeket és szolgáltatásokat kívánja befogadni és bemutatni, ezzel is elősegítve a hazai gasztro-kultúra minőségi fejlődését és népszerűsítését. Az eddigi résztvevők körét és a tematikát jelentősen kibővítve, minél teljesebb képet kívánnak adni a szervezők a minőségi gasztronómia világáról, egyrészt bemutatva az alapanyagoktól, a termelőkön át, a kereskedőkig a háttéripar szereplőit és kínálatát, másrészt a legjobb éttermektől a legjobb borászatokig vagy pálinkafőzdékig felvonultatják a hazai gasztro élvonal már bizonyított reprezentánsait.
Meghívják a hazai gasztro-rendezvények legkiemelkedőbb szereplőit is a legjobb halászléfőzőktől a kolbászosokig, a sajtkészítőktől a méz vagy szörpkészítőkig. A szakértők által elvégzett minőségi szelekció után ízelítőt kaphatnak a látogatók a legjobb kereskedelmi forgalomban beszerezhető termékekből is, a pezsgőktől az ásványvizeken át a kávé és tea különlegességekig. A rendezvényen rendhagyó módón egy piactér is kialakításra kerül, ahol válogatott kistermelők és piacosok kínálhatják majd a portékájukat. „Olyan minőségi gasztro-fesztivált tervezünk, ahol bemutatkoznak majd Magyarország legjobbjai, a kistermelőktől a csúcsgasztronómiát képviselő konyhákig, a kézműves borászatoktól a legjobb kolbász vagy sonkakészítőkig”- nyilatkozta Gerendai Károly, a Sziget Szervezőiroda vezetője, aki a kulturális rendezvények szervezése mellett éttermével a csúcsgasztronómia terén is komoly nemzetközi eredményeket ért el, ezzel felrajzolva hazánkat Európa fesztivál-, és gasztro-kulturális térképére. A Sziget Szervezőiroda a rendezvény szakmai partneréül felkérte a legnevesebb hazai gasztronómiai szakembereket (séfektől, a szakírókon át, a kereskedőkig) közösen megálmodva a rendezvény koncepcióját is. „A legjobb kezekben fejlődhet tovább a Budai Gourmet. A legkiválóbb szakemberek tudásával és a Sziget szervezői hátterével, könnyen elérhető, hogy a Budai Gourmet a legnevesebb és legjobb legyen a hasonló jellegű események között.” – mondta Haris György a rendezvény megálmodója és korábbi főszervezője,
A szervezők a tematika megválasztásánál arra törekedtek, hogy ne konkurenciát teremtsenek a meglévő gasztronómiai eseményeknek, hanem azok szervezőivel – lehetőség szerint – együtt is működjenek. „Ez a rendezvény mindenből a legjobbak kiválasztására és bemutatására törekszik, egyfajta esszenciális csúcsrendezvénye kíván lenni a magyar gasztronómiai közéletnek. A szakemberek és szakmai szervezetek közül is a legjobbakat kérjük fel, hogy legyenek partnereink egy-egy szakterület megszervezésében. Így például terveink szerint a Dining Guide szervezésében megrendezésre kerül egy nemzetközi gasztronómiai verseny a régió legjobb éttermei között is a legjobbat díjazva” – mondta el a főszervező Gerendai.
Az eseményen természetesen minden kipróbálható, megkóstolható és megvásárolható lesz a bloggerek főztjétől, az alapanyagokon át, a legjobb séfek műremekeiig. Az érdeklődő amatőrök folyamatosan képezhetik magukat a szakemberek és a főzőiskolák előadásain, a profiknak pedig egy külön szakmai napot rendeznek a szervezők, ahol a hazai legjobbak mellett nemzetközi szaktekintélyek tartanak előadásokat. A rendezvény „szakmai” kezdőnapján rangos zsűritagok segítségével megválasztják majd egy-egy termékkategória legjobbjait, hogy másnap már a nagyközönség felé is nyitott eseményen a látogatók megismerkedhessenek a szakemberek által legjobbnak tartott „Gourmet-termékekkel”, a kolbászoktól a sonkákon át, a szörpökig. A szakmai minősítésen túl a látogatók a rendezvény további napjai alatt, ugyanezen kategóriákban – tapasztalataik alapján – megválaszthatják a közönségdíjas termékeket is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >