A Szent László-patak fenntartható vízgazdálkodására 1,4 milliárd forintot fordítanak
A Szent László-patak rehabilitációja című projekt befejezését követően folytatódik a vízfolyás rendezése a Szent László-patak fenntartható vízgazdálkodása címmel, utóbbira 1,4 milliárd forint uniós és hazai forrást használnak fel – tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

(Fotó: Pixabay)
Közleményük szerint Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop) elnyert támogatással a mezőgazdasági vízszolgáltatás biztonságának növelése érdekében olyan beruházások valósulnak meg, melyek javítják a jelenlegi és az újabb vízigények kielégítésének műszaki feltételeit. Emlékeztettek arra, hogy a Szent László-patak teljes körű fejlesztése utoljára 1985-1988 között valósult meg, ezúttal az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködésében végzik el a munkálatokat. A projekt során megvalósul a mederben lévő, rossz állapotú műtárgyak (duzzasztók, zsilipek) felújítása és a műtárgyak üzemrendjének felülvizsgálata is, ezáltal javulnak a vízkészlet-szabályozás feltételei. A mederrendezést követően a medret kísérő növényzetet telepítenek, amellyel csökkenthető a mezőgazdaságból származó erózió, a tápanyag és növényvédő szer bemosódás, továbbá a víztér árnyékolásával elősegíti a párolgás csökkentését is.
A mederrendezési és műtárgy rekonstrukciós munkák mellett vízkormányzó műtárgyak és vízhiánymonitoring-állomás létesül a vízgyűjtő területen. A kivitelezési munkák jelenleg több helyszínen, párhuzamosan zajlanak, a projekt várhatóan március végén fejeződik be.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Meddig várhatnak még ki a nagyvállalatok a beruházásokkal?
Fél éve stagnál a nagyvállalatok beruházási hajlandósága – derült ki…
Tovább olvasom >Exportban erősödik a Gyermelyi – alkalmazkodás a kihívásokhoz
A Gyermelyi Zrt. 2024-es pénzügyi beszámolója alapján világosan látszik: a…
Tovább olvasom >Kivárás van – bizalom kevésbé
Makrogazdasági kitekintés az Egyensúly Intézet I. negyedéves elemzésében Lassuló GDP-növekedés,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >