A szélsőséges időjárás és a spekuláció hajtja fel az élelmiszeralapanyagok árát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 01. 11. 18:24

Az élelmiszer-alapanyagok világpiaci ára az elmúlt évben másfélszeresére nőtt, de a feldolgozott élelmiszerek ára csak késve, és csak kismértékben emelkedik.

Átlagosan másfélszer drágábbak az élelmiszer-alapanyagok a világpiacon, mint egy évvel ezelőtt. A Kossuth Rádiónak nyilatkozó szakértők szerint ennek csak egyik oka a szélsőséges időjárás, sokkal inkább a spekulánsok befolyásolják drágulást.

Az alapvető mezőgazdasági termények (búza, kukorica, rizs) ára az elmúlt évben ismét jelentősen, nem ritkán 40-50 százalékkal emelkedett a világpiacon, s a 2008-as élelmiszerválság idején elért szintet is meghaladja – hangsúlyozza Fórián Zoltán agrárszakértő, hozzátéve, hogy ennek ellenére az akkor tapasztaltakhoz hasonló zavargások, lázadások egyelőre nincsenek.

A szakember azt mondja, az élelmiszerár-emelkedések mögött nem keresleti nyomás áll, a drágulás magas élelmiszer-készletek mellett következett be, ami szerinte azt jelenti, hogy az élelmiszerpiac a spekulációs tőke kedvelt területévé vált. A mostani árakkal egyértelműen azok az országok járnak jól, amelyek maguk is komoly exportőrök, például Franciaország, Oroszország és Ukrajna – teszi hozzá.

A feldolgozott élelmiszerek alig és csak késleltetve drágulnak – mondja Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke. A pékáruk viszonylag gyorsan követték a gabonaárakat, az állattenyésztési termékeknél azonban az önköltség-növekedés csak a következő negyedév során jelenhet meg, és kétséges, mennyire épülhetnek majd be az árakba Magyarországon, ahol a fogyasztók rendkívül árérzékenyek.

Az ÉFOSZ elnöke szerint itthon a legnagyobb drágulás várhatóan az időjárásnak leginkább kitett terményeknél várható, például az idényjellegű zöldségeknél és gyümölcsöknél – közli a hirszerzo.hu.

Kapcsolódó cikkeink