A szegedi paprika történetéről nyílt kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban
A szegedi paprika termesztésének és feldolgozásának történetéről nyílt új állandó kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője csütörtökön az MTI-t.
Kodácz Csengele elmondta, hogy a kiállítás célja átfogó, hiteles képet adni a fűszerpaprika termelésének meghonosodásáról és az őrlemény nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőt a paprikatermesztés- és termelés, illetve a fajtanemesítés történetébe.
A rotunda épületének harmadik emeletén berendezett tárlat anyaga az elmúlt két évtizedben a csongrádi megyeszékhelyen, a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeumban volt látogatható.
Az új ipartörténeti kiállítás jól kiegészíti az emlékpark korábban is látható bemutatóját. A skanzen szeged-alsóvárosi portáján található enteriőrökben ugyanis az érdeklődők megismerhetik egy paprikatermesztő parasztcsalád életmódját, a paprikatermesztés népi hagyományait.
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig „a háromnapos hideglelés”, a malária gyógyítására volt kiváló.
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Minden szempontból meggyőzően teljesített az idei EuroCIS
A kiskereskedelem jövője a technológiáról és az innovációról szól, amelynek…
Tovább olvasom >SIRHA Budapest 2024 – A tökéletes szakmai fórum
A SIRHA Budapest 2024. március 5. és 7. között várja…
Tovább olvasom >További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >