A száraztésztákat vizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 10. 07. 11:59

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) célvizsgálata szerint a száraztészták mintegy 20 százaléka nem felel meg a követelményeknek a többi között a savfokot, a nedvesség- és a tojástartalmat tekintve – tájékoztatta a NFH hétfőn az MTI-t.

nfh-logo

A tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kiszűrése céljából tartott ellenőrzés során 48 féle száraztészta laboratóriumi vizsgálatát végezték el. Ez alkalommal a Magyar Élelmiszerkönyv erre vonatkozó irányelveit vették figyelembe.

A termékminták 6 százalékánál a megengedettnél nagyobb nedvességtartalmat találtak, a száraztészták 15 százaléka pedig a címkén feltüntetett tojástartalomnál lényegesen kevesebb tojást tartalmazott.

Leginkább a 8 tojásos száraztésztákkal volt gond: előfordult olyan termék is, amely a címkén jelölt 8 tojás helyett csupán három és fél tojást tartalmazott kilogrammonként.

A közlemény szerint a száraztészták nedvességtartalma is fontos paraméter, a magasabb nedvességtartalom ugyanis elősegítheti a mikrobák elszaporodását, a romlási folyamat felgyorsulása miatt pedig rövidül a termék eltarthatósági ideje.

A tojástartalom pedig a száraztészták egyik legfontosabb minőségi paramétere, mert ez alapján választanak a fogyasztók.

Ezért a tojástartalommal kapcsolatos jogsértések esetén megállapították a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, megtiltották annak folytatását és fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki – közölte a NFH. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink