A szakma javára vált – Az MVI elnök értékelése a Sirha szakkiállításról
Kovács Lászlót, az ipartestület elnökét arra kértük, ossza meg velünk az idei Sirha szakkiállításon szerzett tapasztalatait.
Milyennek látta a rendezvényt?
A kissé elfáradt Hoventa után már nagy szükség volt erre a megújult, korszerű kiállításra: a szakmának nemcsak a termékbemutatókon és más szűk körben tartott megmozdulásokon kell találkoznia a nagykereskedőkkel, hanem a kínálat közel teljes spektrumát bemutató nagyrendezvényen is. A legtöbb érintett szempontjából ideális választásnak tűnik a kétévenkénti megrendezés is. Az idei Sirha példamutatóan előkészített rendezvény volt, és remekül kihasználta a Bocuse d’Or verseny nyújtotta szinergiákat. Ha a kiállítást nagyobb külföldi konkurenseivel hasonlítom össze, nincs hiányérzetem: a lehetőségeinkhez, azaz piacunk méreteihez és fizetőképességéhez mérten mintaszerű szakmai esemény részesei lehettünk.
Az MVI konferenciája, amellett, hogy szép látogatottságot mondhatott magáénak, pozitív visszhangot is keltett, legalábbis a visszajelzések egyértelműen erre utaltak. Megtárgyalandó téma lett volna jóval több is, most ennyire jutott idő. Minthogy kategóriájában ez volt az első ilyen program itthon, kétségtelenül mi magunk is tanulhattunk belőle.
Mit hoz a magyar vendéglátásnak
a Bocuse rendezvény és a magyar siker?
Maga a megrendezés lehetőségének elnyerése is presztízsértékű volt, a tökéletes szervezés után pedig már egész Európa csak elismerően nyilatkozhat a Bocuse Akadémia, a versenyzőink és a Hungexpo munkájáról. A budapesti verseny itthon szakmánk imázsát javította, külföldön pedig az egész országét. Utóbbi azt is jelentheti, hogy a külföldi gasztronómiai kalauzok ellenőrei, akik most törvényszerűen új magyar neveket tanultak meg, éttermeinket is könnyebben minősítik felfelé értékeléseikben. Ami pedig a szakácsokat illeti: az átlag számára most ott a valóban hiteles, követendő példa, és az ambiciózus fiatal szakemberekben talán felerősödik a tudásvágy.
Az egyetlen ellenérzés akkor támadt bennem, amikor azt láttam, hogy már az ünneplés idején megjelentek negatív reakciók, pedig ünnepelni tudni kell, pláne, ha van mit!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A világ legjobb gasztronómiai városai 2025-ben – New Orleans a csúcson
A Time Out magazin több ezer helyi lakos bevonásával állította…
Tovább olvasom >Szallas.hu: a hétvégén a nemzeti ünnep eseményei mellett Eger, Budapest és Gyula a legkeresettebb úti cél
A március 15-ei nemzeti ünnep eseményei mellett népszerű program lesz…
Tovább olvasom >Száraz whiskyhűtés – A nap videója
Látványos whiskys pohárkészlet: fagyasztóban is hűthető, megmunkált alumínium alátéten kézzel…
Tovább olvasom >