A Szakcsi-Sziámi duóval nyit újra a Kispipa étterem
Újra kinyit Seress Rezsőnek, a világhírű Szomorú vasárnap című dal zeneszerzőjének törzshelye. Az erzsébetvárosi Akácfa utcában található Kispipa étteremben az október 25-i megnyitón Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója idézi meg Seress Rezsőt.
A Kispipa, amelyben Seress Rezső 1958 és 1968 között zongorázott, egy ideje zárva volt, most több sikertelen újjáélesztési kísérlet után nyit újra Erzsébetváros szívében, az Akácfa utca 38-ban. A tervek szerint sorozattá váló zenei estek első alkalmával Seress Rezső szellemét és dalait Szakcsi Lakatos Béla, az egyik legkiválóbb hazai dzsesszzongorista és Müller Péter Sziámi, az éneklő költő éleszti fel – közölték a szervezők az MTI-vel.
A tragikus sorsú Seress Rezső legismertebb szerzeményét, a „magyar öngyilkos dalként” elhíresült Szomorú vasárnapot többek között Billie Holiday, Serge Gainsbourg, Elvis Costello, Björk és a Portishead is feldolgozta.
Az étterem az 1950-es években nyílt meg. 1979-ben Aubel Ervin neves vendéglátós vette át, akihez 1980-ban csatlakozott Rosenstein Tibor mesterszakács. A Kispipában az elmúlt évtizedekben megfordult a walesi herceg, Arturo Toscanini, Spencer Tracy, John Steinbeck, Arthur Rubinstein, Beniamino Gigli, Otto Klemperer és Ray Charles is.
Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla közös projektje, a Pianissimo! Duó hat éve alakult és Seress Rezső ismert szerzeményeit is játssza.
Seress Rezső (1889-1968) rendkívüli tehetségű dalszerző volt. Bár nem tudott zongorázni, nem volt hangja, nem ismerte a kottát, dalait mégis egy ország, sőt egyik dalát az egész világ énekelte. Életét végigkövették a szerencsétlenségek, a szegénység és a bánat.
„Seresst mindig a dalszerző zseni etalonjának tartottam. Írt egy dalt, ami 135 lemezen jelent meg. Keresem a helyet, ahol egy-két hetente születhet egy új dal, és azt meg lehet mutatni az embereknek, a most újranyílt Kispipában erre lehetőségem lesz” – idézte a közlemény Müller Péter Sziámit. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >A szabályosság művésze – A nap képe
Száz ételt örökít meg Robert Patell vagy ezret – valahogy…
Tovább olvasom >Csak tudnám, minek barátkozok veled! – A nap videója
Két páratlan párost is bemutat egyszerre a Zwack legújabb reklámfilmje:…
Tovább olvasom >