A sütőtökfogyasztás évek óta folyamatosan emelkedik
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB által közölt körkép szerint a hazai sütőtökfogyasztás folyamatosan emelkedik az elmúlt években, és az egyre bővülő választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb, legízletesebb tökfélét és elkészítési módját. A sütőtök nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, és gazdag karotinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban is széles körben alkalmazzák a bőr öregedésének megállítására.
A körkép szerint a nagydobosi fajta az egyik legelterjedtebb hazai változat, amely már konyhakész állapotban, tisztítva, darabolva is elérhető a vásárlók számára. Magyarországon mintegy 1626 hektáron termesztik a sütőtököt, a legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol mintegy 336 hektáron foglalkoznak a termesztéssel.
Az idei év a termelők számára kedvező volt az időjárásnak köszönhetően, elegendő csapadék és optimális napsütés mellett. Az import mennyisége elenyésző, az elmúlt években alig érkezett ezer tonna fölötti mennyiség külföldről.
A kínálatban két fő típust találunk: az óriástök, amely hosszú tenyészidejű téli tök, különböző színű és alakú lehet. A másik fajta, a kanadai sütőtök, az árakat tekintve Debrecenben 400 Ft/kg, Szegeden pedig 300 Ft/kg vidéki fogyasztói piacokon. A nagybani piacon a kilója Debrecenben 200 Ft, Szegeden pedig 160 Ft.
A sütőtök fogyasztása egészségünk szempontjából is kiemelkedő fontosságú, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A béta-karotin és alfa-karotin tartalma miatt a bőr öregedésének megállítására is használják a kozmetikai iparban. A sütőtököt különböző módokon elkészíthetjük, például ünnepi köretként sütve, vagy egy ínycsiklandó mártogatóssal kombinálva, ami tökéletes választás az ünnepi asztalra is.
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Főzve, sütve és feldolgozott formában is egészséges csemege a szelídgesztenye
Elmaradt a megszokottól az idei szelídgesztenyetermés. Az őszi-téli időszak kedvenc…
Tovább olvasom >A termelői szerveződések erősítése a kertészeti ágazat jövőjének kulcsa
Megkerülhetetlen szerepük van a termelői szerveződéseknek a hazai kertészeti ágazat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >