A sütőtökfogyasztás évek óta folyamatosan emelkedik
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB által közölt körkép szerint a hazai sütőtökfogyasztás folyamatosan emelkedik az elmúlt években, és az egyre bővülő választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb, legízletesebb tökfélét és elkészítési módját. A sütőtök nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, és gazdag karotinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban is széles körben alkalmazzák a bőr öregedésének megállítására.
A körkép szerint a nagydobosi fajta az egyik legelterjedtebb hazai változat, amely már konyhakész állapotban, tisztítva, darabolva is elérhető a vásárlók számára. Magyarországon mintegy 1626 hektáron termesztik a sütőtököt, a legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol mintegy 336 hektáron foglalkoznak a termesztéssel.
Az idei év a termelők számára kedvező volt az időjárásnak köszönhetően, elegendő csapadék és optimális napsütés mellett. Az import mennyisége elenyésző, az elmúlt években alig érkezett ezer tonna fölötti mennyiség külföldről.
A kínálatban két fő típust találunk: az óriástök, amely hosszú tenyészidejű téli tök, különböző színű és alakú lehet. A másik fajta, a kanadai sütőtök, az árakat tekintve Debrecenben 400 Ft/kg, Szegeden pedig 300 Ft/kg vidéki fogyasztói piacokon. A nagybani piacon a kilója Debrecenben 200 Ft, Szegeden pedig 160 Ft.
A sütőtök fogyasztása egészségünk szempontjából is kiemelkedő fontosságú, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A béta-karotin és alfa-karotin tartalma miatt a bőr öregedésének megállítására is használják a kozmetikai iparban. A sütőtököt különböző módokon elkészíthetjük, például ünnepi köretként sütve, vagy egy ínycsiklandó mártogatóssal kombinálva, ami tökéletes választás az ünnepi asztalra is.
Kapcsolódó cikkeink
A termelők és a fogyasztók körében is egyre népszerűbb zöldség a cékla
Évről évre nő a cékla termőterülete hazánkban, a termelés modernizálásának…
Tovább olvasom >Reneszánszát éli a cékla Magyarországon
A céklatermesztés és fogyasztás jelentős növekedést mutat Magyarországon az elmúlt…
Tovább olvasom >2025. január 1-jétől kötelező feltüntetni a diófélék és szárított gyümölcsök származási helyét
A jövő év elejétől bizonyos diófélék és szárított gyümölcsök csomagolásán…
Tovább olvasom >További cikkeink
Erős márkák, erős Magyarország: a Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan támogatja a hazai vállalkozások márkaépítési törekvéseit
A hazai vállalkozások versenyképességet támogató adórendszer, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok,…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A gazdasági kiszolgáltatottságról mi magunk is tehetünk
A kormány 2025-ös „repülőrajtjához” szükség lenne az export felfutására (a…
Tovább olvasom >Top 50 a turizmusban: ők voltak az ágazat fontos szereplői 2024-ben
Gyulay Zsolt, Gerendai Károly, Kreinbacher József, Orbán Ráhel, Scheer Sándor,…
Tovább olvasom >