A sütőtökfogyasztás évek óta folyamatosan emelkedik
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB által közölt körkép szerint a hazai sütőtökfogyasztás folyamatosan emelkedik az elmúlt években, és az egyre bővülő választéknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb, legízletesebb tökfélét és elkészítési módját. A sütőtök nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, és gazdag karotinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban is széles körben alkalmazzák a bőr öregedésének megállítására.

Egészséges és finom
A körkép szerint a nagydobosi fajta az egyik legelterjedtebb hazai változat, amely már konyhakész állapotban, tisztítva, darabolva is elérhető a vásárlók számára. Magyarországon mintegy 1626 hektáron termesztik a sütőtököt, a legnagyobb terület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol mintegy 336 hektáron foglalkoznak a termesztéssel.
Az idei év a termelők számára kedvező volt az időjárásnak köszönhetően, elegendő csapadék és optimális napsütés mellett. Az import mennyisége elenyésző, az elmúlt években alig érkezett ezer tonna fölötti mennyiség külföldről.
A kínálatban két fő típust találunk: az óriástök, amely hosszú tenyészidejű téli tök, különböző színű és alakú lehet. A másik fajta, a kanadai sütőtök, az árakat tekintve Debrecenben 400 Ft/kg, Szegeden pedig 300 Ft/kg vidéki fogyasztói piacokon. A nagybani piacon a kilója Debrecenben 200 Ft, Szegeden pedig 160 Ft.
A sütőtök fogyasztása egészségünk szempontjából is kiemelkedő fontosságú, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A béta-karotin és alfa-karotin tartalma miatt a bőr öregedésének megállítására is használják a kozmetikai iparban. A sütőtököt különböző módokon elkészíthetjük, például ünnepi köretként sütve, vagy egy ínycsiklandó mártogatóssal kombinálva, ami tökéletes választás az ünnepi asztalra is.
Kapcsolódó cikkeink
Gazdag zöldségkínálattal találkozhatnak a fogyasztók a húsvét előtti időszakban
Bőséges zöldségkínálattal várják a vásárlókat a hazai boltok, a hazai…
Tovább olvasom >Az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar tormatermés
A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző…
Tovább olvasom >„Az idei év legfontosabb feladata a tudásátadás” – Interjú Papp Zsolttal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2025-ben kiemelt célként tűzte ki az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >