A Starbucks a Munch-csal közösen ment ételt
A Starbucks csatlakozik a magyar fejlesztésű ételmentő vállalkozáshoz, a Munch-hoz, amelynek célja, hogy felvegye a harcot az élelmiszerpazarlás ellen. A világhírű kávézólánc számára kiemelten fontos a fenntartható és a környezettudatos működés, így az élelmiszerhulladék-termelés ellen is konkrét lépéseket tesz.
Az egyik legjelentősebb környezeti probléma, hogy a megvásárolt és a vendéglátóhelyeken készült ételek egyharmadát nem fogyasztják el, és kárba vész. Az így keletkezett hulladék a kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért felel.
Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, amely a környezetnek okozott károk mellett azt is jelenti, hogy az előállításhoz szükséges rengeteg munka és alapanyag is elvész.
A Starbucks kávézólánc erőforrás-pozitív jövőjéről szóló víziójának jegyében számos intézkedést hozott az elmúlt években, a vállalat kiemelt célja az újrahasznosítás és az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése. Az idén 50 éves Starbucks kávézóiban egyre több fenntartható és újrahasznosított alapanyagot használ, tavaly a műanyag szívószálakat felváltották a papírból készült darabok, idén nyáron pedig fa evőeszközök érkeznek a kávézólánc üzleteibe.
2020 augusztus végétől újfajta, szívószálmentes fedővel is várják a kávézni vágyókat, amelyről eltűnt a megszokott, szívószálaknak kialakított nyílás, helyette egy ergonomikus megoldással teszik még kellemesebbé a kávézás élményét. Csatlakozva a Munch vállalkozásához a Starbucks újabb lépéssel áll ki a fenntartható jövő mellett.
A Munch egy gyors ütemben fejlődő, hazai fejlesztésű platform, amelyen keresztül már jelenleg 200 vendéglátóhely, étterem, pékség, bolt és szálloda, értékesíti kedvezményesen az el nem adott, de jó minőségű ételeit több hazai településen.
„A Starbucks globális szinten élen jár az etikus kávétermesztésben, hiszen már egy csésze fenntartható forrásból származó kávé jobb jövőt biztosít a termelőknek és stabilabb klímát a Földnek. A Munch segítségével pedig mostantól még kevesebb szendvics és sütemény vész kárba, amely egy fontos lépés a karbonsemlegesség felé vezető úton” – mondta Perepelica Kirill a Munch társalapítója.
„A Starbucks elkötelezett a fenntartható működés mellett, és igyekszik folyamatosan újabb és újabb környezetbarát megoldásokat bevezetni üzleteibe. Külön öröm számunkra, hogy egy ilyen nagyszerű, hazai fejlesztésű vállalattal működhetünk együtt. A négy fiatal környezettudatos elképzeléséből született applikáció valódi segítséget nyújt az élelmiszerpazarlás elleni harcban, mi pedig nagy örömmel csatlakozunk hozzájuk!” – mondta Kerek Fanni, a Starbucks Magyarország brand managere.
Kapcsolódó cikkeink
Az ételmentés menő! De vajon mennyire?- Lezajlott a Munch sajtóeseménye
“Miért menő az ételmentés?” címmel szervezett sajtóeseményt a Munch, melynek…
Tovább olvasom >Megérkezett a Starbucks ünnepi italkínálata: új ízek és nosztalgikus kedvencek a téli hónapokra
A hideg hónapok beköszöntével a Starbucks ismét elhozza az ünnepi…
Tovább olvasom >Az AI hatása Észak-Amerikában 2030-ra elérheti az 1,6 ezer milliárd dollárt
A kiskereskedők eltérő mértékben bár, de profitálhatnak a mesterséges intelligencia…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fejezet nyílt a Pizza Hut történetében: Magyarországi modell alapján újulhat meg az étteremlánc
Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a…
Tovább olvasom >Már 150 millió darab palackot, üveget és alumínium dobozt váltottak vissza a Lidl áruházakban
Mérföldkőhöz érkezett az új visszaváltási rendszerben a Lidl Magyarország. A…
Tovább olvasom >Stílus újragondolva- megújult a Hungaria pezsgő!
Új, a stílust és az eleganciát még inkább hangsúlyozó külsővel…
Tovább olvasom >